660 лева. Толкова става минималната работна заплата на преподавателите в

...
660 лева. Толкова става минималната работна заплата на преподавателите в
Коментари Харесай

Жалко, че само ние си знаем какво е...

 660 лв.. Толкова става минималната работна заплата на преподавателите в системата на междинното обучение. Старши учителите и възпитателите ще взимат най-малко 688 лева, а основните учители - 726. Директорите на учебни заведения, детски градини и обслужващи звена ще получават минимум 825 лева заплата, а заместниците им – 770 лева Обърнато в проценти - приказваме за 10 на 100 нарастване от 1 януари 2017 година Това е планувано в анекс към Колективния трудов контракт, който беше подписан от вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева и обществените сътрудници. Тя се похвали, несъмнено, в своя Фейсбук профил, като написа: " Днес (16 декември петък - бел. ред.) изпълнихме черно на бяло едно заричане, което дадохме през юни на Учителския събор, а точно 10% нарастване на учителските заплати. Беше сложна борба, само че си заслужаваше ", показва задоволство Кунева.

 Сега - цялата дандания, която се подвигна към нарастването на учителските заплати, беше доста позорен театър. Първо ги дадоха обещание тези пари на шоуто " Учителски събор ", след това се оказа, че Кунева никого не е питала за тази опция. После търсиха пари в бюджета, тъй като обещанието пред препълнената " Арена Армеец " не може току-тъй да го " скипнеш ", и най-после от кумова срама откриха някакви си 10%. И по този начин естествено се постановат два съществени извода:

 Първо: Обърнати в чист разход, 60 лева от горната страна над заплатите стигат едвам си платиш интернета и да напазаруваш отгоре-отгоре за един ден. Ще кажете: " Пак е нещо! ". Така е, само че сходно нарастване по-скоро провокира нулева мотивация у българския преподавател, който от дълго време другояче се е примирил с нищожното възнаграждение на труда си. Между другото той се е примирил и с значително неналичието на почитание в обществото към специалността му, само че това е тематика от тук до Великата китайска стена. Не е толкоз въпросът какъв брой ще се даде (то постоянно се дава на час по лъжичка), въпросът е в това, че шумно се популяризира грижа към образованието от хора, които не са стъпвали в учебно заведение. Не познават проблемите му, не желаят да прогледнат за тях и си мислят, че с 60 лева и новаторски учебен закон духовете се успокояват. Не - всичко си е както досега и става по-лошо.

 Второ: Сериозно ли си мислят, че ще привлекат млади фрагменти за специалността с начална заплата от 660 лв.?! Че те по-добре, в случай че е по този начин, да отиват сервитьори и бармани - хем бакшиши, хем най-малко с 200 лева от горната страна над предлагането с адрес МОН. Като виждам какъв брой от моите познати и другари, към този момент приключили за преподаватели, влязоха в учебно заведение, чудя се кой ще работи след пет-десет години в българското приблизително обучение. Най-вероятно все ще се намерят такива, само че до тогава кухите промени, безсмислените тактики и искрено глуповатите хрумвания ще са доразсипали родното школо.

 Така че с тези заплати, скъпи учители, врагове не Ви трябват. Душманите са Ви обкръжили от всички страни: капризни родители, хленчещи глезльовци, непотребни наредби, унизително отношение, публични препоръки и МОН като шапка на тоягата. Жалко, че единствено Вие си знаете какво е!

Автор: Румен Скрински

Инфо: www.actualno.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР