66 формации, от които 59 партии и 7 коалиции, ще

...
66 формации, от които 59 партии и 7 коалиции, ще
Коментари Харесай

59 партии и 7 коалиции ще участват на местния вот през октомври

66 обединения, от които 59 партии и 7 обединения, ще вземат участие на идните локални избори през октомври.

Това разгласи по време на брифинг представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

Той посочи, че до крайния период за регистрация, който беше до през вчерашния ден, са подали документи 64 партии и 8 обединения, само че на няколко от тях са отказани регистрация.

"Беше отказана регистрация на 5 партии и една коалиция поради документални пропуски и незадоволителна числена поддръжка ", изясни той.

"По отношение на партиите "Национално придвижване "Единство " и "Солидарност " броят на подкрепящите ги гласоподаватели е по-малък от планувания, т.е. по-малко от 2500. Затова им е отказана регистрация. Такава е отказана и на Политическа партия "Общество за нова България ", Политическа партия "Българска земеделска партия и коалиция " и "Блок на комунистическите партии ", посочи Андреев.

За съпоставяне, през 2014 година са били регистрирани 71 партии и 3 обединения. До момента са постъпили девет тъжби и три сигнала. Седем от тях са свързани с назначението на Общинските изборни комисии и два са на "Воля " и БАСТА против решението на ЦИК да се одобряват документи на три места, а не на едно, както беше до момента.

Говорителят на ЦИК посочи още, че на 16 септември изтича срокът, в който партии, обединения, локални обединения и инициативни комитети могат да се записват в общинските изборни комисии.

"На тази дата следва да бъдат оповестени цените на печатните и онлайн медии и доставчиците на онлайн новинарски услуги да качат цените в своите интернет страници, като в този период би трябвало да ги дават на общинските изборни комисии, в случай че медиите са с районен обсег, а в случай че са с народен в ЦИК. Всички медии би трябвало дават тази информация и на Сметната палата. Електронните медии би трябвало да качат цените си на своите интернет страници до 16-и, а до 26 септември да дават цените си в ЦИК ", изясни Александър Андреев.

Онези жители на държави-членки на Европейски Съюз, които дават отговор на условията за интензивно изборно право, могат да заявят да бъдат вписани в изборните описи и да упражнят правото си на глас. Изключение вършат тези, които към този момент са вписани за предходните избори през 2015 година Те автоматизирано ще бъдат включени в описите.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР