66 демонстранти бяха задържани в Грузия, а десетки полицаи бяха

...
66 демонстранти бяха задържани в Грузия, а десетки полицаи бяха
Коментари Харесай

Десетки задържани и ранени след протести в Грузия

66 стачкуващи бяха арестувани в Грузия, а десетки служители на реда бяха ранени след яростни конфликти в столицата Тбилиси против проектите на държавното управление да вкара противоречив закон за " задграничните сътрудници ", съобщи Агенция Франс Прес.

Демонстрациите избухнаха късно във вторник, откакто законодателите в кавказката страна дадоха първична поддръжка за проектозакона, напомнящ съветското законодателство, употребявано за напън върху критиците.

" Служителите на правоохранителните органи арестуваха 66 души в сходство с членове... за дребно безчинство и непокорство на законните претенции на чиновниците на правоохранителните органи ", се споделя в изказване на вътрешното министерство.

" В резултат на насилствените дейности на събралите се жители бяха ранени до 50 чиновници на Министерството на вътрешните работи ", се добавя в изказването, като се споделя, че няколко от чиновниците на реда остават в болница.

Грузинските управляващи са подложени на възходяща интернационална рецензия поради хипотетичното оттегляне от демократичните промени, в това число вкарването в пандиза на някогашния водач Михаил Саакашвили.

Посолството на Съединени американски щати в Грузия дефинира законодателството като " въодушевено от Кремъл " и съобщи, че то опонира на устрема на страната да се причисли към Европейския съюз.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили анулира всички срещи по време на работното си посещаване в Съединени американски щати поради митингите.

" Обръщам се към вас довечера, коиото стоите на [булевард Руставели], където и аз съм стоял нееднократно. Днес съм в Ню Йорк, а зад мен е Статуята на свободата. Това е признакът, за който Грузия постоянно се е борила, за който ние достигнахме през днешния ден. Заставам с вас, тъй като през днешния ден вие представлявате свободна Грузия ", сподели Зурабишвили във видеообръщение.

Държавният глава също по този начин добави, че проектозаконът за задграничните сътрудници би трябвало да бъде анулиран и удостовери желанието си да наложи несъгласие на законопроекта. Тя също по този начин съобщи, че законопроектът " може да е бил подписан под диктовката на Москва ".

Главният дипломатически представител на Европейския съюз Жозеп Борел осъди закона.

" Този закон е несъответстващ с полезностите и стандартите на Европейски Съюз. Той опонира на декларираната цел на Грузия за присъединение към Европейския съюз, която се поддържа от огромното болшинство грузински жители. Окончателното му приемане може да има съществени последствия за нашите връзки ", съобщи Борел.

Основната опозиционна партия в Грузия прикани за нови демонстрации в столицата Тбилиси против противоречивия законопроект.

" От 15:00 ч. грузинците ще се съберат на бул. " Руставели " (в Тбилиси) и това ще продължи всеки ден, до момента в който не бъде реализирана победа ", съобщи Ника Мелия, представител на Единното национално придвижване (ЕНД) - опозиционна група, основана от Михаил Саакашвили.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР