65% от българите не са почивали в български планински курорт

...
65% от българите не са почивали в български планински курорт
Коментари Харесай

65% от българите не са ходили на планина в последните 5 години

65% от българите не са почивали в български планински курорт през последните 5 години. Това сочат резултатите от изследване на " Галъп интернешънал " по отношение на настройките в популацията по отношение на курортите у нас.

Респективно 35% от интервюираните са показали, че са били на отмора в роден зимен курорт пред последните 5 години.

При морските курорти резултатите са по-различни. 46% от българите са ходили на морски курорт в страната най-малко един път през последните 5 години, а 54% - не.

Резултатите от социологическото изследване на " Галъп " демонстрират, че 98% от българите не са били в последните 5 години на планински курорт отвън България, а 80% не са били на морски курорт.

65% от българите не имат намерение да вървят на отмора в роден зимен курорт през актуалната година. Тук смяна на настройките не се вижда - същият % от интервюираните са показали, че не са били на отмора в наш планински курорт през последните 5 години.

31% от българите са декларирали, че имат намерение да посетят роден планински курорт през 2018 година, а 4% към момента не могат да преценяват.

1% повече (3%) са показали, че възнамеряват да вървят на задграничен зимен курорт през 2018 година.

Нагласите демонстрират, че през актуалната година 41% от българите имат намерение да посетят роден морски курорт, което е с 5% по-малко от тези, които са посетили Черноморието най-малко един път през последните 5 години.

54% от българите са безапелационни, че няма да отидат на море в България, а за 5% е рано за такива проекти.

Подобна наклонност за спад на посещаемостта се следи и по отношение на задграничните летни курорти. 15% от интервюираните са декларирали, че възнамеряват да отидат на море в чужбина, което е с 5% по-малко от тези, които са към този момент са били в границите на предходните 5 години. 81% от българите няма да вървят на море отвън страната, а 4% към момента не са решили къде ще почиват лятото.

Според болшинството от българи у нас се следи последна потребност от въвеждането на повече правила и ред в курортите. Всички ограничения за въвеждането на повече ред по плажовете всеобщо се утвърждават от обществото.
92% от хората желаят ясни по-ясни критерии за това къде могат да се разполагат каравани и палатки, а 84% декларират, че цените на чадър и шезлонги би трябвало да има таван. Идеята за категоризиране на плажовете е подкрепена от 63% от обществото.

39% от българите утвърждават работата на Министерството на туризма. 35% пък не утвърждават напъните и свършеното от отрасловото министерство. Прави усещане, че близо една трета от българите се двоумят за отговора си на този въпрос.

55% от хората утвърждават преместваемите обекти по Черноморието да дават отговор на един и същи стандарт. Мнозинство от 67% обаче не е според сходни търговски обекти към плажовете да бъдат изцяло отстранени и продажбата на храни и питиета да се реалокира напълно към първата линия с хотели. Такава мярка ще затрудни родните туристи - цените на стоките ще се оскъпят от надценките на хотелите.

Като цяло ограниченията за установяването на повече ред в курортите се одобряват добре от хората. Крайностите обаче се отхвърлят.

Според 62% инспекциите по курортните места би трябвало да се вършат неусетно и от самото начало, тъй че да има непрекъснат надзор. 36% пък са на мнение, че инспекциите би трябвало да се вършат дружно с медии и в наличието на туристите - с цел да има повече публичност. Това демонстрира, че обществото ни избира по-скоро непрекъснатите, в сравнение с показни ограничения. Вероятно това се дължи и на цялостния песимизъм към прекомерно медийни акции и към политическата каста изобщо, поясняват от " Галъп ".

Относно инспекциите по Черноморието news.bg също попита читателите си какво тъкмо прави вицепремиера Валери Симеонов в курорта " Слънчев бряг ". Към 6 февруари 2018 година отговорите на анкетата бяха спорни - съгласно половината от далите отговор настройката по отношение на инспекциите е по-скоро позитивна - Симеонов се грижи за спокойствието на туристите (13.4%) и открива закона (34.9%). Според 21% от интервюираните обаче Симеонов гради персонална ПР акция в курорта, а съгласно 6.3% вицепремиера желае просто да влезе в новините. 24.4% са на мнение, че в " Слънчев бряг " Симеонов просто се излага.

На провокативен въпрос дали като цяло концесионирането и изобщо формите на стопанисване на плажовете са по-добрият вид или пък неналичието на стопанисване и концесиониране е по-добро с оглед оптималното предпазване на естественият тип, 79% от българите са декларирали, че избират плажовете да бъдат стопанисване. Доводите - с цел да се поддържа ред и непорочност. 17% избират плажовете да не се стопанисват, а останалите нямат мнение по въпроса.

Проучването е извършено сред 31 януари и 1 февруари измежду 801 пълнолетни българи.

Припомняме, резултати от предходно изследване на публичните настройки на " Галъп ", извършено на в края на 2017 година, сочат, че болшинството от 67% от българите поддържат в България да се построяват нови лифтове и уреди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР