65 години от своето създаване ще отпразнува Общинският фолклорен ансамбъл

...
65 години от своето създаване ще отпразнува Общинският фолклорен ансамбъл
Коментари Харесай

65-годишнина празнува фолклорен ансамбъл Загоре

65 години от своето основаване ще отпразнува Общинският фолклорен отбор „ Загоре “ с концерт под наслов „ Магията продължава “ на 30 юли, четвъртък, от 21 часа на сцената на Античен конгрес „ Августа Траяна “.
„ Няма по-голяма магия от тази на националното творчество. Събрало благодарение на музика, танц и ария както насладите и болките, по този начин и мъдростта и вярата на нашия народ. С доста обич и безрезервен труд отбор „ Загоре “ към този момент 65 години съхранява и популяризира българската традиция и е част от тази магия “, споделят уредниците.
По мотив годишнината се приготвя и специфична фотоизложба.
Фолклорен отбор " Загоре " е основан през 1955 година, от 1973-та е професионален към Община Стара Загора. Той е една от най-престижните визитки на Стара Загора и знак и емблема на родния български корен и креативна мощ. Създаден е със задачата е да изследва, съхранява и популяризира българския фолклор. Сценичните творби от репертоара на ансамбъла включват достоверни мостри и модерна интерпретация на музика, песни и танци от всички краища на България. От основаването му до в този момент е изнесъл над 5500 концерта в страната и в чужбина.
Носител е на “Кристална лира ” за върхови достижения в музикалното и танцовото изкуство на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Националния център за музика и танци (НЦМТ) към Министерството на културата (МК), Орден “Кирил и Методий ” - I степен, Наградата " Стара Загора ", плакети от наши и интернационалните фестивали.
През 2010 година отбор „ Загоре ” получи документ на Институция с висок авторитет и публично самопризнание в региона на културата от Съвета на европейската научна и културна общественост и значка „ Златна книга ” за принос към развиването на българската просвета.
През 2016-а ансамбълът получи влиятелната премия „ Златен век “,  станала част от многочислените оценки за креативния принос на състава през годините на съществуването му.
В момента основен живописен началник на състава е Христо Иванов, диригент на оркестъра е Ангел Чакъров, а на хоровия състав -  Йорданка Вълчанова, балетмайстор е Мартин Петков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР