65 500 бебета трябва да се родят през тази година

...
65 500 бебета трябва да се родят през тази година
Коментари Харесай

По план тази година трябва да сме с 10 000 повече, не е ясно как ще стане

65 500 бебета би трябвало да се родят през тази година в България съгласно плановете на държавното управление . Това е записано в проект за осъществяване на демографската тактика на страната през 2018 година, който е бил утвърден от Министерския съвет по предложение на обществения министър Бисер Петков.
Поставената цел е с близо 10 000 бебета повече от родените през предходната година малко над 56 хиляди деца . 2017-а бе годината с минимум родени деца в България от 1945 година насам, отбелязва " 24 часа ".
2100 от новородените през тази година се възнамерява да са близнаци, излиза наяве от решението на Министерския съвет. Над 568 млн. лева за подкрепяне на бременни и родилки е планувало държавното управление през 2018 година С тези пари ще бъдат платени еднократните помощи при раждане на 65 500 бебета, както и помощ за осиновяване за 700 деца. Ще бъдат платени помощи и на 500 студентки, които са станали майки по време на следването си.
Планът обаче не изяснява по какъв начин ще се реализира нарасналата раждаемост в България . Според специалисти от Социалното министерство тези цифри се залагат въз основата на наличните в бюджета средства, а не почиват на обмисляне на раждаемостта в България .
Според плановете на страната междинният размер на парите, които се заплащат за отпуск по майчинство ще е 27,91 лева дневно. С 5 лева по-ниско се възнамерява да е компенсацията при отпуска за осиновяване на дете.
Въпреки че от няколко години има държавни ограничения за поощряване на работодателите да наемат майки, за тази година е планувано финансиране единствено за 160 такива случая. Предвидени са малко над 505 хиляди лева, с цел да се поемат част от разноските на компаниите за наемането на самотни родители. Според разпоредбите страната поема разноските на работодателите за половин година. Над 46 млн. лева пък са планувани за обезпечаване на следродилна здравна помощ за майките и бебетата, като в тази сума са включени и уроци по кърмене на родилките. Срещу тези пари обаче не е записано какъв брой майки и деца ще бъдат обхванати.
Планирани са и над 5 млн. лева за наложителните имунизации. Като страната цели най-малкото 90% от децата в България да имат сложени всички наложителни ваксини.
Тази година страната си е сложила като цел и понижаване на случаите, когато бащата не признава детето си. Въпреки че мярката е включена в държавния проект обаче, няма нито данни какъв брой са тези случаи на година, нито каква е задачата, която си слагат служителите, отговарящи за демографията .

20-22 хиляди живеещи в чужбина българи би трябвало да се завърнат в страната през 2018 година съгласно плановете на държавното управление. Държавата залага и ограничения за над 50 млн. лева за стажуване и започване на работа от младежи. Според проекта с тези пари ще се понижи броят на напускащите страната хора в репродуктивна възраст и по този метод вероятно в идващите години ще се увеличи раждаемостта.
Образователната промяна също е залегнала в проекта като инструмент за възстановяване на демографската обстановка в страната, само че без да са дадени планове по какъв начин ще стане това. Заложено е обаче най-малко 5% от хората на възраст 20-64 години да вземат участие в някакъв тип обучение и образование през 2020 година
Тази година страната чака и предложение от Българска академия на науките за ограничения, с които да бъде най-малко смекчена демографската злополука и да бъде понижен темпът на понижаване на популацията в страната, излиза наяве още от държавното решение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР