64 години на върха в Британската империя – време, белязано

...
64 години на върха в Британската империя – време, белязано
Коментари Харесай

Кралица Виктория – жената епоха

64 години на върха в Британската империя – време, белязано от бурно индустриално развиване, военни победи, културен подем. Време, дало на света нови стилове, велики създатели, знаменателни политици. Време – ера. Времето на кралица Виктория, влезнало в историята като Викторианската ера. Но както постоянно се случва, всичко стартира със инцидентно стичане на събитията...

Кралят на Англия Джордж III навършва достолепната възраст 80, оставяйки 15 законни деца – все възможни кандидати за трона. Първите в онаследяването към този момент гонят шейсетте, само че никой от тях няма да остави законни наследници на английската корона. Хановерската династия е застрашена, в случай че петият правоприемник – принц Едуард, не сътвори поколение, тъй като след него идват дъщери без наследници.

Принцът към този момент е трансферирал петдесетте и води нехаен ергенски живот със своята френска държанка. Но в името на английската империя му се постанова да наруши безбрачието си. А французойката не е подобаваща за майка на бъдещия крал. Трябва жена с аристократично родословие. И имперските сватовници я намират – немската принцеса Виктория декор Сакс-Кобург-Залфелд. Така на бял свят през 1819 година идва дребната Виктория. Тя остава единственото дете на Едуард, тъй като той умира няколко месеца след раждането ѝ. Пътят на бебето към трона е предначертан.

Осемнайсет години по-късно Виктория, едвам навършила пълноправие, поема короната на Обединеното кралство. Започва живот, предан на страната и на нейните ползи - само че и на огромната обич. Той е Алберт, красивият немски принц от семейството Сакс-Кобург-Гота. Верността на Виктория към нейния брачен партньор и високо моралният ѝ живот способстват за известността й измежду народа. Моменти на висшо благополучие, само че и на най-дълбока тъга. Десетилетия на напредък, само че и интервали, белязани от рецесии. Шейсет и четири години на върха.

Издателство „ Емас “ попълня сбирката си „ Известните дами в историята “ с романа за кралица Виктория на известната британска авторка на тематични романи Джийн Плейди – позната на българската аудитория с трилогията за Катерина Медичи. Писателката наблюдава живота на забележителната владетелка от детството до последните ѝ дни, разкривайки делата, мислите и фантазиите на кралицата и на дамата Виктория.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР