63 средни и големи предприятия, в които работят близо 38

...
63 средни и големи предприятия, в които работят близо 38
Коментари Харесай

Коронакризата обхвана 63 предприятия

63 междинни и огромни предприятия, в които работят близо 38 хиляди чиновници, са наранени от почналата рецесия поради световната пандемия и въведеното изключително състояние у нас. Това демонстрира изследване на КНСБ към 27 март посредством районните структури на конфедерацията в цялата страна за общественото напрежение във компаниите и институциите и следствията от резултатите на КОВИД-19.

Събраните данни демонстрират, че 78% от засегнатите компании пускат служащите в заплатен отпуск, в 22% прибягват към неплатен отпуск, а в 13% от компаниите се стига до освобождение на работещите или предстоят съкращения. Най-много наранени предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в бранш преработваща и лека индустрия, следван от производството на авточасти и автомонтьорство и просвета. Те са главно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, Бургас и региона, Русе и Габрово.

Производството на авточасти е измежду най-тежко засегнатите браншове. Компанията " Язаки ", която има фабрики в Димитровград, Сливен и Ямбол, не съумя даже да извърши наложителните условия за безвредни условия на труд на служащите. Това докара до митинги от тяхна страна, че са подложени на риск от разпространяване на ковид. Преди дни стана ясно, че заводите в Димитровград и Сливен стопират да работят, а активността в Ямбол продължава при намален потенциал. В Сливен 400 служащи са в заплатен отпуск, в завода в Димитровград за наранени 2500 чиновници. Последният бе осъществен като предпочитан капиталов план, който се употребява с най-висока поддръжка от страната и има поети задължения към заетостта. Въпреки това бе измежду първите, подхванали дейности за преустановяване на активността.

По информация на районните структури на КНСБ максимален растеж на регистирираните като безработни има в бюрата по труда в обастите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора. В Дирекция " Бюро по труда " във Велико Търново, да вземем за пример, се следи растеж на записаните безработни лица от оповестяването на изключителното състояние насам. При приблизително 10-15 души, регистрирани на ден преди 13 март, в този момент те са сред 40 и 50. Драстичното нарастване идва и от това, че доста хора се завръщат от чужбина и се записват като безработни. Наблюденията в страната демонстрират още, че доста хора избират сами да употребяват платения си отпуск в този момент, тъй като подозират, че през лятото няма да имат тази опция, а и по този начин ще се предпазят от евентуалната болест.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР