63 средни и големи предприятия със заети над 37 585

...
63 средни и големи предприятия със заети над 37 585
Коментари Харесай

Близо 80% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск

63 междинни и огромни предприятия със заети над 37 585 чиновници са наранени от рецесията поради ковид и изключителното състояние у нас. Това демонстрира изследване на КНСБ към 27 март.

78% от засегнатите компании пускат служащите в заплатен отпуск, в 22% прибягват към неплатен отпуск, а в 13% от компаниите се стига до освобождение на работещите или предстоят съкращения, сочат събраните данни.

От КНСБ показват, че най-вече наранени предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в бранш преработваща и лека индустрия, произвеждане на авточасти и автомонтьорство и просвета. Те се главно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, Бургас и региона, Русе и Габрово.

Производството на авточасти е измежду най-тежко засегнатите браншове, показват от КНСБ и припомня, че една от фирмите - " Язаки ", която има фабрики в Димитровград, Сливен и Ямбол, не е съумяла даже да извърши наложителните условия за безвредни условия на труд на служащите, а това докара до митинги от тяхна страна.

По данни на Конфедерацията заводите в Димитровград и Сливен стопират да работят, а в Ямбол продължава активност при намален потенциал. В Сливен 400 служащи са в заплатен отпуск, в завода в Димитровград пък са наранени 2500 чиновници.

Най-голям растеж на регистирираните като безработни има в бюрата по труда в обастите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора.

Драстичното нарастване се дължи и на обстоятелството, че доста хора се завръщат от чужбина и се записват като безработни.

Наблюденията в страната демонстрират, че доста хора избират сами да употребяват платения си отпуск в този момент, тъй като подозират, че лятото няма да имат тази опция, а и по този начин ще се предпазят от евентуалната болест.

От КНСБ показват и информация за засегнатите служащи по градове:

Карнобат, Бургаска област - " съдебна експертиза Борднетце - България ЕООД ", където работят 2600 души, разпуснати са всички, които имат право на заплатен отпуск.

Люляково, Бургаска област - " Нурсан Отомотив " ЕООД, където работят 1047 служащи и всеки, който има право на отпуск, е разхлабен.

Димитровград - " Язаки България ЕООД ", където работят 2500 души, и има данни, че компанията ще приключи активност.

Сливен - " Язаки България " ЕООД, 400 служащи в заплатен отпуск

Пазарджик - " Костал България Аутомотив ЕООД ", където работят 2000 души и всички са в заплатен отпуск.

Перник - " Стомана Индъстри " АД), където работят 1175 служащи, съкратени от тях до този миг са 301 души.

Враца - " съдебна експертиза Борднетце - България ЕООД-клон Враца ", където работят 1300 служащи и 1200 са в заплатен отпуск.

Варна - в Градския превоз работят 1000 души, като 120 водачи и 37 кондуктури са в заплатен отпуск.

Търговище - " Мебел Стил " ООД, където работят 650 души и са в двуседмичен неплатен отпуск.

Стара Загора - " Средна гора " АД, там работят 460 служащи, като съвсем всички са в заплатен отпуск и в случай че ситуацията продължи до два месеца, ще бъдат съкратени 50% от работещите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР