63% или почти две трети от гражданите на България смятат,

...
63% или почти две трети от гражданите на България смятат,
Коментари Харесай

„Афис“: Две трети от българите смятат, че неравенството между бедни и богати се увеличава

63% или съвсем две трети от жителите на България считат, че имущественото неравноправие у нас се усилва. Само 7% са на противоположното мнение. А всеки четвърти (26%) допуска, че обществените разлики остават на същото равнище. това демонстрират резултатите от социологическо изследване на организация „Афис“.

 1

Сред хората с до 150 лева месечно на човек от семейството, настройката, че неравенството пораства, обгръща надалеч по-голям дял в сравнение с е междинният за страната – 81%. В тази подоходна категория единствено 10% считат, че разликите остават на същото равнище и нито един (0%) не е споделя мнението, че имуществената ножица се затваря.

Тъкмо противоположното се вижда при хората, които разполагат с 1000 лева или повече месечно. Те виждат надалеч по-слаба динамичност, в сравнение с вижда популацията като цяло. Само 48% в тази категория означават растящо разслоение, 33% не виждат смяна, а 17% (или два и половина повече пъти от типичния дял) считат, че неравенството понижава.

Запитани, „ За кого, съгласно Вас, работи политическата система в България “ – за богатите, за междинната класа или за бедните? “ – единствено 7% преценят, че нашата народна власт показва ползите на всички еднообразно, както постулира Конституцията. Доминира отговорът, че статуквото работи за богатите (71%). Само 2% считат, че работи за бедните. Още по-незначителен брой (2%) позволяват, че откритите порядки обгрижват с преимущество „ междинната класа “. А 11% избират промеждутъчен отговор – че днешната система не работи за никого.

 2

Запитани, „ Според вас, равни ли са пред закона бедните и богатите в България? “, единствено 4% дават отговор „ Да “, 25% – в някои случаи, 69% – „ Не “.

 3
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР