63-годишният Тодор Тагарев, завършил военновъздушната академия Жуковски в Москва, който

...
63-годишният Тодор Тагарев, завършил военновъздушната академия Жуковски в Москва, който
Коментари Харесай

Оставка в Narod.bg: Военният министър Тодор Тагарев съди… МО за 50 000 лв. – московският кадър е в конфликт на интереси

63-годишният Тодор Тагарев, приключил военновъздушната академия „ Жуковски ” в Москва, който за наше злощастие е министър на защитата, е в типичен спор на ползи и би трябвало неотложно да подаде оставка или да бъде безогледно изритан от поста, сигнализира пред Narod.bg източник под пагон, настоял за анонимност.

Причината е, че министърът сега води дело срещу… Министерството на защитата за 50 000 лв.! Информацията сочи, че актуалният натовски орел съди МО от 2017-а.

Процесът на първа инстанция е гр.д. 7714/17 година по разказа на Софийския градски съд. Делото на втора инстанция е с №20221000501037 по разказа за 2022 година на Софийския апелативен съд. На 6 юни е разпоредено да се изпрати във Върховния касационен съд.

Освен, че съди министерството, което сега оглавява, абсурдът се разраства с уточнението, че страна по делото е уволнената преди дни от него Румяна Станимирова, по това време началник-кабинет на министъра на защитата, а до неотдавна и шеф на Информационния център на МО. Тя е в досиетата по делото като представител на политическия кабинет, до момента в който 6 години се влачи по делата, заведени от Тагарев.

Проверката ни сподели, че процесът е завършил на втора инстанция през април, само че натовецът с московска тапия апелира.

Ето какво написа в ЗАКОНА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО

Глава осма.

КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Чл. 52. Конфликт на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа.

Чл. 53. Частен е всеки интерес, който води до полза от веществен или невеществен темперамент за лице, заемащо висша обществена служба, или за свързани с него лица, в това число всяко поето обвързване.

Реклама

Чл. 54. Облага е всеки приход в пари или в имущество, в това число придобиване на дялове или акции, както и даване, прекачване или отвод от права, приемане на артикули или услуги гратис или на цени, по-ниски от пазарните, приемане на привилегия или почести, помощ, глас, поддръжка или въздействие, преимущество, приемане на или заричане за работа, служба, подарък, премия или заричане за отбягване на загуба, отговорност, глоба или друго неподходящо събитие.

Чл. 55. Лице, заемащо висша обществена служба, не може да съставлява страната или общината в случаите, когато има частен интерес от вземането на обещано решение.

Чл. 58. Лице, заемащо висша обществена служба, няма право да взе участие в подготовката, разискването, приемането, издаването или постановяването на актове, да извършва контролни или проверяващи функционалности или да постанова наказания в частен интерес. Такова лице няма право да подписва контракти или да прави други действия в частен интерес при осъществяване на пълномощията или отговорностите си по работа.

Конфликт на ползи в проблема с Тагарев има в две насоки:

1. Лицето е определен за боен министър и управлява ведомството, само че в същото време е предявил иск против Военното министерство за 50 000 лв. за неимуществени вреди.

Лицето твърди, че е повредено от същото министерство, което управлява. По тази причина води гражданско дело против министерството. Понастоящем делото е висящо точно заради тъжба на Тагарев.

Съгласно член 30, Ал. 3 от Граждански процесуален кодекс, държавните институции се съставляват от своите ръководители. Тоест, Тагарев съставлява министерството в делото, което той самичък води срещу…. същото министерство…. Като министър, обаче, съветският ученик назначава и управлява юрисконсултите, които се явяват по делото.

2. Тагарев е уволнил насрещна страна по воденото дело в лицето на Румяна Станимирова. По процеса тя е привлечена като трето лице – помощник по смисъла на Граждански процесуален кодекс. Привличането е на страната на министерството, т.е., уволнената от него се явява насрещна страна. Същата обаче все още на избиране на Тагарев за МО е шеф на конструкция в системата на отбранителното министерство. Орган по назначението е точно министърът.

Непосредствено след встъпването си в служба Тагарев я уволнява, т.е., маха лице, което се явява насрещна страна по правния спор за 50 000 лв.. Така слага самичък себе си в по-изгодна позиция, защото уволненото лице надали ще е в положение да пази ползите си по делото и да се брани против ищеца Тагарев, до момента в който си търси работа, тъй като е уволнена от съдещия личното си министерство боен министър, разтълкува мерзкия проблем правист на Narod.bg.

Заради парадокса, в който Тодор Тагарев слага Министерството на защитата във време на напрежение поради войната, която се вихри единствено на 1000 км от България, както и за опетняването на пагона в собствен частен интерес, натовецът с съветска тапия би трябвало неотложно да подаде оставка или най-добре да бъде изритан от премиера Николай Денков, прикани военният пред Narod.bg.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР