63-годишният инвалид Боян Згуриев от самоковското село Говедарци едва преживява

...
63-годишният инвалид Боян Згуриев от самоковското село Говедарци едва преживява
Коментари Харесай

Покъртителна драма! Инвалид спи на -25 градуса сред смрад и мухъл във фургон без прозорци

63-годишният неработоспособен Боян Згуриев от самоковското село Говедарци едвам претърпява в страшна бедност. Трагедиите една след друга унищожават живота му, оповестява " Вяра ".



Той зъзне при минус 25 градуса в ламаринен фургон без прозорци и всеки ден се бори за оцеляването си. Боян е неработоспособен от години. Освен това поради гърмеж дясната му ръка останала без пръсти. Претърпял е тежка интервенция като дете.



Отскоро здравето му се влошило, почнал мъчно да се движи. По думите на Боян през днешния ден чувствал сърдечна непълнота. Гледката е повече от печална, разясняват хора от самоковското село. По негови думи на няколко пъти се обръщал за помощ към кмета на селото, само че никой не му обръщал внимание. За ориста на Боян алармираха десетки обезпокоени поданици на Говедарци с молба за помощ. Благодарение на положителни хора от селото Боян понякога получава помощ и кураж. Мъжът се нуждае незабавно от настаняване в дом за остарели хора, безапелационни са хората в селото.



Боян е на ръба на оцеляването, без топлота в тези мразовити дни, без вода, без ток, без топла храна, без тоалетна. Наследствената му бащина къща е на над 100 години. Домът му сега съставлява рискова паянтова сграда и от тежестта на времето е разрушена. Страдалецът остава на улицата, откакто родителите му почиват. Милостива съседка на Боян, Марияна, се погрижила за несретника, като купила преди години фургон, сложила го в парцела му и го настанила в него.



“Моля ви, помогнете. Боян живее в безчовечен условия. Той е прикрепен на легло от два месеца. Болен е, със сърдечна непълнота е, със страшни болки в краката и дясната ръка. Преди време излизаше до магазина, пазаруваше си по 10 кофички мляко и 10 хляба и по този начин преживяваше месеца. Вече втори месец не излиза от фургона, под наши грижи е и на положителни хора от селото. Боян живее в страшна бедност при минус 20 градуса в ламаринен фургон без прозорци, не се е къпал от години, мъчно върви. Получава инвалидна пенсия от 260 лева, само че не може да се обслужва самичък. Дори към този момент не може и да отиде до пощенския клон в селото, с цел да си я получи “ – описа ни съседката на Боян.

Бездомникът страда от лека деменция. „ Боян не е абсурден, той е доста добър човек. Каквото и да го помолиш като услуга, незабавно ще я свърши “ – споделят съседите му.

От няколко месеца мъжът е под грижите на състрадателни хора. Трудноподвижен е и едвам приказва . Боян има документи за идентичност. Пенсионер е, в никакъв случай не е бил фамилен. Нито един родственик до момента не го е потърсил.

Йорданка и Иван Тренчеви от селото помогат на Боян. Двамата, като разбрали за несретника, решили да поставят грижи колкото е по силите им и загрижени за типа му, завчера подариха на Боян облекла, долни дрехи, спортен екип и храна. Местен дърводобивник пък му закарал летви за подпалки, само че Боян няма физическата опция да стане и да ги нацепи, печката му е прогнила, в случай че направиш опит да я запалиш, пуши отвред.

„ Състоянието му се утежнява фрапантно. Нечовешко е да живее при тези ужасни условия”, споделят семейство Тренчеви.

Хората от селото описват за Боян, че като бил дете, ходил с татко си в планините на работа. Правели просеки на пътища. При взривяване на скални маси отломка изхвърчала от гърмежа и блъснала дясната ръка на Боян. Оттогава Боян е без пет пръста. Хората споделят, че Боян е необразован. На учебно заведение в никакъв случай не е ходил. В пощенския клон на селото допреди месеци Боян вместо автограф поставял палец, с цел да получи пенсията си.

При диалог с Боян той помоли за помощ и упорства да бъде настанен в дом за остарели хора. Мъжът си спомня, че имал две сестри, само че споделя, че не ги е виждал от години. Спомня си, че едната живяла в Горна Оряховица, а за другата не знае нищо. „ Може и да е умряла “ – споделя Боян.

Хората от селото споделят, че Боян самичък не може да управлява средствата си. Преди време магазинерките в селото под лист му водели сметките за покупки, като самун, мляко, и на пенсия се разплащал.

„ От известно време не го виждаме по магазините, проверете, знаем, че е болен “- вайкаха се локалните. „ Боян е доста добър човек. Трябва да му се помогне “ – прибавят още те.

Хората от селото упорстват да му се помогне през обществените служби на Дирекция „ Социално подпомагане” в Самоков и да бъде настанен в дома за остарели хора. Законът за здравето дава опция, в случай че човек си предизвиква самичък щета и не го осъзнава, да бъде спретнат за наложително лекуване. Сега, в тежката зима, Боян се обръща за помощ към община, страна и положителни хора, които да му оказват помощ с заслон, блага дума и топла храна.

Ако някой може и желае да помогне на Боян Атанасов Згуриев, това е адресът на фургона му: с. Говедарци, област Софийска, община Самоков, ул. „ Девети септември “ № 14.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР