62-годишна жена и 37-годишният й син живеят под надлеза на

...
62-годишна жена и 37-годишният й син живеят под надлеза на
Коментари Харесай

В европейска България! Майка и син живеят като плъхове под мост във Враца /снимки/

62-годишна жена и 37-годишният й наследник живеят под надлеза на КАТ във Враца, видя екип на BulNews.bg. Двамата нямат покрив над главите си, бедстват без храна, вода и обикновени условия за живот. Всичко това се случва в 21 век, в Европейска страна и регионален град, мъчещ се да стане туристическа дестинация. Историята на Иван и Павлина не е необикновена за най-бедния район в целия Европейски съюз. Семейната им драма е една от многото в региона, където немалка част от хората не живеят, а оцеляват.
Тоталният поврат в живота на 37-годишния мъж и клетата му майка се случва на 4 юни 2016 година, когато поради насъбрани огромни задължения биват изгонени от жилището, което населяват. Те живеели мизерно в блок №16 в жк „ Дъбника “, като в никакъв случай не са разполагали с особени средства. По тази причина Иван, който е със здравословни и душевен проблеми, в никакъв случай не е имал персонална карта, а единствено акт за раждане.
След като остават на улицата, Иван и Павлина Йотови стартират да скитат по селата в региона и да търсят заслон. За малко са живели в Добруша, след което отседнали при родственици в Горна Бяла речка. Преди известно време се прибрали във Враца, където за няколко месеца са се грижили за наркозависим. Майката му им разрешила да живеят в жилището им, при изискване, че се грижат за него. Съжителството им обаче траяло до момента в който в жилището на наркозависимия не влезнал нападател и не го пребил.
От към две седмици Иван и Павлина са се настанили под надлеза, който се намира до КАТ. Преживяват както могат. Ходили са в общината да молят да бъдат настанени в подслон, само че откакто Иван в никакъв случай не е имал персонална карта се оказва, че няма по какъв начин да бъде настанен и по тази причина майка му също отказала, с цел да остане с него.
„ Преди години работих, само че в този момент не мога да си намеря работа. Не съм добре със стомаха, боледувам и няма по какъв начин да работя. Няма какво да ядем, нямаме вода, нямаме нищо... Ходим по кофите за отпадък да събираме останки, с цел да доживеем до идващия ден. Ние сами сме си отговорни за ситуацията, в което се намираме, тъй като нямаше по какъв начин да си плащаме сметките. Хора от квартала се смиляват над нас и ни купуват понякога самун. Тук нощем ни тормозят едни циганета от общежитията, мятат по нас с камъни... Това не е живот. Примолихме се на прочут да ни откара отново в Горна Бяла речка, само че го чакаме към този момент няколко дни “, проплака Иван.
Секунди откакто бездомникът избърса сълзите си дойде и майка му, която ходила да проси лепта от някогашни колежки. Успяла да съере пари за една кренвиршка, която да си поделят, с цел да не умрат от апетит. Жената изясни, че в никакъв случай няма да изостави сина си и ще бъде до него. Надява се някой да им помогне Иван да бъде настанен в психиатрията, да бъде лекуван, да е на топло и да има с какво да се храни.
След описа на бездомните врачани медията ни подаде сигнал в община Враца. По разпореждане на кмета Калин Каменов на мястото неотложно е изпратен екип от чиновници да се срещнат със случая и да оказват помощ на Иван и Павлина. Като видели ситуацията на фамилията, общинарите реагирали стремително и им предложили да ги настанят краткотрайно в подслон, след което да спомагат за изваждането на персонална карта на 37-годишния врачанин. Ако всичко се развие по този начин, двамата могат да получат покрив над главата и да не мислят от къде да намерят храна. Един от чиновниците даже отишъл до близкия магазин и напазарувал храна и вода, с цел да може фамилията да се поддържа, до момента в който бъдат настанени на топло и изсъхнало място.
След препоръчаната помощ Иван и Павлина дали обещание, в случай че познатият не ги откара до Горна Бяла речка, да се възползват от препоръчаната помощ. От община Враца обявиха, че в случай че фамилията нощес не е отишло в приюта, през днешния ден още веднъж да отидат, с цел да ревизират дали са там и още веднъж да им предложат помощ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР