61 съдебни заседатели положиха клетва пред Общото събрание на съдиите

...
61 съдебни заседатели положиха клетва пред Общото събрание на съдиите
Коментари Харесай

Новите съдебни заседатели на Окръжен съд – Варна положиха клетва

61 правосъдни заседатели поставиха клетва пред Общото заседание на съдиите при Варненския областен съд. Повечето от тях са определени на тази служба за първи път, като мандатът им ще продължи до 2022 година Заместник-председателят на ВОС и началник на Наказателно поделение Иваничка Славкова обясни статута, правата и отговорностите на правосъдните заседатели. " В правосъдните сформира Вие сте болшинство и Вашите решения имат идентична тежест с тези на съдиите. Това е огромна отговорност, защото съдът взема решение човешки ориси и разгадавам на всички Вас да методите към функционалността си с нужната отговорност и ангажираност “ прикани новоизбраните заседатели арбитър Славкова.

В българската правосъдна система заседателите са представители на обществеността в правосъдната зала. Задължително е да са неосъждани и пълнолетни. Те вземат участие в разглеждането на наказателни каузи за закононарушения, за които се планува наказване повече от 5 години " отнемане от независимост “. В тези случаи правосъдният състав се състои от един арбитър и двама правосъдни заседатели. При планувано в закона наказване не по-малко от 15 години " отнемане от независимост “, правосъдният състав е от трима правосъдни заседатели и двама съдии.

Съдебният заседател е равносилен член на състава, разглеждащ и решителен делата. При определянето на крайния правосъден акт заседателите имат еднакъв глас със съдията и могат да имат  различно от неговото мнение. В случай, че той не е склонен с представителите на обществеността, изготвя " изключително мнение " в претекстовете по акта.

След полагането на клетвата следва новоизбраните правосъдни заседатели при Варненски областен съд да изберат Съвет на правосъдните заседатели, както и да преминат образование в Националния институт по правораздаване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР