61 са обвинени в Джорджия по обвинения в рекет, свързани с движението „Спрете ченгеджийския град“

...
АТЛАНТА (АП) — Шестдесет и един души са обвинени в
Коментари Харесай

АТЛАНТА (АП) — Шестдесет и един души са обвинени в Джорджия по обвинения в рекет след продължително държавно разследване на протести срещу предложените съоръжение за обучение на полицаи и пожарникари в района на Атланта, което критиците наричат ​​„Cop City“.

В обширното обвинение прокурорите твърдят, че обвиняемите са „войнствени анархисти“, които са подкрепили насилствено движение, което прокурорите проследяват до широко разпространеното Протести за расова справедливост през 2020 г. Обвинителният акт от 29 август по щатския закон за рекет, известен още като закон RICO, беше публикуван от служители на окръг Фултън във вторник и беше повдигнат от републиканския главен прокурор Крис Кар.

Усилието „Спрете града на ченгето продължава повече от две години и на моменти преминава във вандализъм и насилие. Противниците казват, че се опасяват, че центърът за обучение в района на Атланта ще доведе до по-голяма милитаризация на полицията и че изграждането му ще изостри щетите върху околната среда в беден район, населен с мнозинство чернокожи.

По-голямата част от обвинените вече са били изправени пред обвинения, произтичащи от предполагаемото им участие в движението. Повече от три дузини души са изправени пред обвинения за вътрешен тероризъм във връзка с насилствени протести. Трима лидери на фонд за гаранция са обвинени в пране на пари. И трима активисти бяха обвинени в умишлено сплашване, след като властите казаха, че са разпространили листовки, наричащи държавен полицай „убиец“ за участието му във фаталната стрелба по екологичен протест в гората.

В свързването на обвиняемите с предполагаем заговор, прокурорите са направили огромна поредица от обвинения. Това включва всичко - от притежание на ускорител на огъня и хвърляне на коктейли Молотов по полицаи до възстановяване на разходите за лепило и храна за активистите, които прекараха месеци на къмпинг в гората близо до строителната площадка.

Активисти, водещи текущи усилия за референдум срещу проекта незабавно осъди обвиненията, наричайки ги „антидемократични“.

„Крис Кар може да се опита да използва прокурорите и властта си, за да изгради своята губернаторска кампания и да заглуши свободата на словото, но заплахите му няма да накарат да млъкне нашия ангажимент да отстояваме нашето бъдеще, нашата общност и нашия град“, се казва в изявление на коалицията Cop City Vote.

Протестите срещу учебния център ескалираха след фаталната стрелба през януари на 26-та година -стар протестиращ Мануел Естебан Паес Теран, известен като Тортугита. Бюрото за разследване на Джорджия каза, че щатските войници са стреляли при самозащита, след като Паез Теран е стрелял по тях, докато са прогонвали протестиращите от гориста местност близо до мястото на предложеното съоръжение. Но участващите войници не носеха телесни камери и активисти поставиха под въпрос официалния разказ.

Кметът на Атланта Андре Дикенс и други казват, че съоръжението от 85 акра, струващо 90 милиона долара, ще замени неадекватните съоръжения за обучение и ще помогне справяне с трудностите при наемането и задържането на полицейски служители, които се влошиха след националните протести срещу полицейската бруталност и расовата несправедливост. Демонстрациите избухнаха след полицейското убийство на Джордж Флойд през май 2020 г. в Минеаполис и полицейското убийство на Рейшард Брукс през юни 2020 г. в Атланта. Тези събития предшестваха публичното обявяване на предложения център за обучение с месеци.

Многобройни случаи на насилие и вандализъм са свързани с децентрализираното движение „Stop Cop City“. Полицейска кола беше запалена по време на протест през януари в центъра на Атланта. През март повече от 150 маскирани протестиращи прогониха полицията на строителната площадка и подпалиха строително оборудване, преди да избягат и да се слеят с тълпата на близкия музикален фестивал. Тези два случая доведоха до повдигане на обвинения за домашен тероризъм на десетки хора, въпреки че прокурорите преди това признаха, че са имали затруднения да докажат, че много от арестуваните всъщност са участвали в насилието.

RICO обвиненията носят тежка потенциална присъда, която може да бъде добавена към наказанието за основните деяния.

Законът RICO на Грузия, приет през 1980 г., прави престъпление участието, придобиването или поддържането на контрол върху “ предприятие“ чрез „модел на рекетиране“ или за заговор за извършване на това.

„Рекетиране“ означава извършване, опит за извършване — или привличане, принуда или сплашване на някой друг да извърши — едно от повече от три дузини държавни престъпления, изброени в закона. Необходими са поне две такива действия, за да отговарят на стандарта за „модел на рекет“, което означава, че прокурорите трябва да докажат, че дадено лице е участвало в две или повече свързани престъпни действия като част от участието си в предприятие, за да бъде осъдено по RICO .

Делото първоначално беше възложено на съдията от Върховния съд на окръг Фултън Скот Макафи, съдията, който наблюдава делото за рекет, което окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис наскоро заведе срещу бившия президент Доналд Тръмп и 18 други. Но Макафи се оттегли, като каза, че е работил с прокурорите по случая преди назначаването му като съдия. Съдията от Върховния съд на окръг Фултън Кимбърли Езмънд Адамс сега наблюдава делото.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР