61 нови социални услуги за деца и семейства са открити

...
61 нови социални услуги за деца и семейства са открити
Коментари Харесай

Вижте всички решения на Министерския съвет от днес

61 нови обществени услуги за деца и фамилии са открити през 2016 година

Правителството одобри Доклад за осъществяването на Националната стратегия за протекция на детето за 2016 година Акцент в документа е продължаващият развой на закриване на профилираните институции за деца и основаването на нови обществени услуги в общността.
В осъществяване на програмата през 2016 година са открити 61 нови обществени услуги за деца и фамилии – центрове за настаняване от фамилен вид и за социална поддръжка, дневни центрове за деца с увреждания, преходни жилища и други Общият им потенциал е 1064 места. Към 1 януари 2017 година общият брой на функциониращите услуги за деца на територията на страната е 605.
Документът разказва ограниченията и дейностите за повишение на квалификацията на работещите в системата за протекция на детето. През 2016 година са проведени образования за всички равнища на личния състав в домовете за медико-социални грижи за деца с оглед даване на по-качествени грижи за децата настанени там. Предприети са и дейности за поощряване на работодателите да наемат самотни родители (осиновители) с деца до 5 години. През предходната година по тази мярка е обезпечена претовареност на 233 безработни.
В отчета се обобщават резултатите от осъществяването на ограничения и действия за поощряване на спазването на правата на децата и провеждането на политики за понижаване на детската беднотия, обезпечаване на еднакъв достъп до обучение и опазване на здравето и отбраната от принуждение. Докладът съдържа и рекомендации за усъвършенстване на провежданите политики за децата.

Правителството ще изплати компенсации по дело пред Европейски съд по правата на човека за нарушени наставнически права

Правителството одобри за осъществяване решение на Европейския съд по правата на индивида по делото „ Анева и други против България “ и ще изплати на жалбоподателите общо 54 790 лева компенсации за претърпени неимуществени вреди, разноски и разходи. Решението на Европейски съд по правата на човека е във връзка три обединени тъжби на родители по отношение на нарушавания на правото на ценене на персоналния и фамилния живот. Оплакванията са свързани с неспособност за реализиране на контакт с децата от страна на родителите, на които са предоставени наставнически права или е избран режим на персонални връзки.
По две от жалбите Европейски съд по правата на човека е открил нарушаване на Конвенцията, като отбелязва, че макар присъединяване на редица държавни органи и длъжностни лица в напъните да бъдат изпълнени правосъдните решения в интерес на жалбоподателките, подхванатите дейности не са били съответни и навременни.
Третата тъжба е отхвърлена. Европейски съд по правата на човека намира, че няма нарушаване на Конвенцията, защото жалбоподателят със личното си държание е съдействал за невъзможността да упражнява правата си на персонални връзки с детето.

Отпускат 2,6 млн. лева за ваксини срещу „ наследник език “

Правителството отпуска 2 638 024 лева за доставка на ваксини срещу заболяването „ наследник език “ по преживните животни. Парите се обезпечават по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите и са за сметка на неизразходваните средства за налагане на ограничения за ограничение и очистване на заболяването „ инфлуенца по птиците “. Целта на имунизацията на преживните животни е недопускане разпространяването на заболяването на територията на страната и попречване на стопански загуби, които биха зародили при появяването на заболяването. Вследствие на подхванатите ограничения се чака да се избегнат неподходящи последствия за българското отглеждане на животни.

Правителството се разпореди с държавни парцели

Правителството одобри решения, с които на общините Плевен и Червен бряг беше трансферирана собствеността на четири професионални гимназии –„ Захарий Зограф “ и „ Луи Пастьор “ в Плевен, „ Александър Стамболийски “ в с. Чомаковци и „ Юрий Гагарин “ в Червен бряг. Досега постройките са били обществена държавна благосъстоятелност, ръководени от Министерството на земеделието, храните и горите. Промяната се прави заради преобразуването на учебните заведения в общински.
С друго решение държавното управление разгласи за частна държавна благосъстоятелност парцел, възложен за ръководство на Медицинския университет в София, и даде единодушието си висшето учебно заведение да отстрани постройката. Тя е в незавършен „ недодялан градеж “ от 20 години, с голям брой недостатъци по градивните детайли, което я прави рискова.
Безвъзмездно на община Камено за период от 10 години беше предоставено ръководството върху крепостта „ Русокастро “. По този метод локалната власт ще има опция да реставрира, експонира и поддържа археологическия обект за развиване на културния туризъм в района.
Министерският съвет реши още община Карнобат да получи държавен парцел с повърхност 236 кв. м и двуетажна постройка за отделяне на детска млечна кухня и обезпечаване на офиси за общинската администрация.
Националната организация за приходите получава правото на ръководство върху четири пространства в административната постройка на пл. „ Св. Иван Рилски “ №1 в Перник. Те се употребяват от чиновниците в локалния офис на Национална агенция за приходите.
Министерският съвет даде единодушието си „ Български пощи “ ЕАД да продаде два жилището в Стара Загора. Заявления за покупка на жилищата са подали наемателите им – дългогодишни чиновници на сдружението. Те им бъдат продадени на цени, не по-ниски от избраните от самостоятелен оценител, според наредбите на Закона за държавната благосъстоятелност и Правилника за използването му.
Прието беше и решение за отчуждаване на части от парцели – частна благосъстоятелност, които ще бъдат наранени при построяването на предпазен лесопояс в междугарието Черноград - Айтос на територията на землищата на с. Тополица и с. Черноград, община Айтос. Обектът е част от плана за строителство на сектори по жп линията Пловдив – Бургас. Средствата за обезщетяване на притежателите или правоимащите лица на засегнатите парцели са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “.
Направени бяха промени в три решения на Министерския съвет.С първото се променя предназначението на парцели, трансферирани в благосъстоятелност на община Стара Загора през 2015 година Вместо за дом за остарели хора, те ще бъдат употребявани за създаване на обществени жилища за лица в неравностойно състояние по план, осъществен от локалната власт.
В решение от 2013 година, с което парцели – частна държавна благосъстоятелност, се трансферират безплатно в благосъстоятелност на община Ивайловград, отпадат парцелите със срутени здания, които не съществуват на терен.
Третата смяна е в решение от 2015 година за по едно и също време понижаване и увеличение на капитала на „ ВиК” ЕАД – Бургас. С нея се отстранява позволена фактическа неточност във връзка с притежаваната от сдружението благосъстоятелност.

До 1 ноември се удължава срокът за взаимно осъществяване на задания по защита на въздушното пространство от българските и италианските Военновъздушни сили

Правителството промени решението си от м. юни т.г., с което беше позволено взаимното осъществяване на задания по увеличаване на защитата на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и на Италия. С смяната срокът на изпълняваната задача се удължава с две седмици – до 1 ноември 2017 година Останалите параметри на решението не са променени.
Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна групова отбранителна задача. Нейното предопределение е да подсигурява целостта и сигурността на въздушното пространство на съдружниците от Алианса.

Одобрен е Шестият народен отчет за осъществяване на отговорностите по Единната спогодба за сигурност при ръководство на отработено гориво

Правителството утвърди Шестия народен отчет за осъществяване на отговорностите по Единната спогодба за сигурност при ръководство на отработено гориво и за сигурност при ръководство на радиоактивни боклуци и разпореди на ръководителя на Агенцията за нуклеарно контролиране да го внесе в Международната организация за атомна сила.
Документът показва постигнатия от страната прогрес в използване на условията на Конвенцията през миналия интервал от петата среща за обзор на националните отчети. Той подчертава върху настъпилите промени в националната инфраструктура за ръководство на отработеното нуклеарно гориво и радиоактивните боклуци и положението на оборудванията.
Детайлно е показано развиването в региона на ръководството на отработеното нуклеарно гориво и радиоактивните боклуци за интервала от 2014 година до 2016 година По всеки член от Конвенцията е докладвано осъществяването на произлизащите от него отговорности.

Правителството утвърди изменение в меморандума за придобиване на качества за стратегически въздушни транспорти

Правителството утвърди плана на Второ изменение на Меморандума по отношение на качества за стратегически въздушни транспорти. Изменението в Меморандума, страни по който са 12 държави-членки на НАТО и страни-партньори, отразява настъпилите през последните години структурни промени в организациите на НАТО и урежда въпроси, зародили в процеса на използване на документа. Целта на обединяването на 12-те участници е взаимното придобиване, ръководство, поддръжка и употреба на самолети С-17 и други активи, нужни за угаждане на националните им потребности – задача, с която не биха могли да се оправят финансово и логистично независимо.

Одобрени са позициите на България за съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Правителството утвърди позициите на Република България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи, което ще се организира на 12 и 13 октомври в Люксембург.
В частта „ Вътрешни работи “ предмет на полемика ще бъдат три съществени тематики – настоящо положение на миграционните процеси, Шенген и средносрочен обзор на Стратегическите насоки в региона правораздаването и вътрешните работи от 2014 година По тематиката „ Миграция “ ще бъде разисквано показаното от Европейската комисия Съобщение по напредъка на Европейската стратегия за миграцията. България споделя визията, че съществени цели в работата остават повишението на успеваемостта на политиката на връщане на лица, които не дават отговор на изискванията за протекция, както и развиването на съдействието с трети страни за предварителна защита на противозаконната миграция и секване на трафика на мигранти. По тематиката „ Шенген “ предмет на разискване ще бъде актуализирането на разпоредбите за краткотрайно възобновяване на контрола на вътрешните граници. В позицията на България по отношение на средносрочния обзор на Стратегическите насоки в региона на правораздаването и вътрешните работи се акцентира, че основно ще е завършването на работата по двата пакета за промяна на Общата европейска система за леговище. Друг приоритет е доизграждането на новата архитектура на осведомителните системи.
Министрите на правораздаването на страните членки ще обсъдят предложенията за регламенти за основаване на Служба на Европейския прокурор, по отношение на взаимното признание на решения за застраховане и конфискация, както и за основаване на централизирана система за идентифициране на страните членки, разполагащи с информация за присъди против жители на трети страни и лица без поданство (ECRIS-TC). България, която е измежду инициаторките на засиленото съдействие, ще поддържа и формалното приемане на Регламента по време на идното съвещание. В рамките на Съвета ще се организира и взаимна сесия на министрите на правораздаването и на министрите на вътрешните работи, на която ще бъде разискван Средносрочния обзор на осъществяването на Стратегическите насоки в област ПВР след 2014 година
Съветът на Европейски Съюз по околна среда ще заседава на 13 октомври в Люксембург. Основната тематика на полемиката ще бъде понижаване на излъчванията в секторите отвън обсега на схемата за търговия с излъчвания. България поддържа и плановете на Заключения на Съвета по отношение на целите на Европейския съюз за третата сесия на Асамблеята на Организация на обединените нации по околната среда в Найроби, Кения, и по отношение на Парижкото съглашение и подготовка за срещите по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата в Бон, Германия.
На съвещанието на Съвета на Европейски Съюз „ Общи въпроси “, което ще се организира на 17 октомври в Люксембург, ще бъдат разисквани тематиките „ Миграция”, „ Цифрова Европа”, „ Отбрана” и „ Външни отношения”, които са включени в дневния ред на съвещанието на Европейския съвет на 19 октомври. Във формата по член 50 от Договор за функционирането на Европейския съюз ще бъдат прегледани въпроси, произлизащи от отдръпването на Англия от Европейския съюз.
Правителството утвърди също резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси, което се организира на 15 и 16 септември в Талин. На него министрите на финансите и шефовете на централните банки разискаха взаимоотношението на институциите в подтекста на задълбочаването на икономическия и паричен съюз. Разгледан беше въпросът за софтуерните нововъведения и финансовите регулации и се организира полемика по провокациите пред корпоративното данъчно облагане в цифровата стопанска система. България дружно с още девет страни членки се причисли към взаимно изказване по отношение на самодейността за въвеждане на ясни и опростени правила, гарантиращи облагането на предприятията от цифровата стопанска система за активността им в Европейски Съюз.

България се причислява към обединяване за съдействие във високопроизводителните калкулации

Правителството утвърди присъединението на България към обединяване на страни по рамката за съдействие във високопроизводителните калкулации (EuroHPC). Страните-членки, подписали декларацията за EuroHPC, поемат ангажимент да работят за придобиване и разрастване на интегрирана суперкомпютърна инфраструктура, която да бъде на разположението на научните общности в Европейски Съюз, както и на разнообразни обществени и частни сътрудници, без значение местоположението на суперкомпютрите.
Страните-членки одобряват да работят взаимно и с Европейската комисия за приготовление на пътна карта за създаване на суперкомпютърната инфраструктура, която би трябвало да съдържа техническите и оперативните условия и нужните финансови запаси за придобиване на такава инфраструктура, дефиниране на подобаващите правни и финансови принадлежности придобиването ѝ, закупуване на два суперкомпютъра в интервала 2019-2020 година и на други два през 2022-2023 година, насърчаване на висококачествена конкурентоспособна европейска технология, нейната оптимизация и интеграция, насърчаване на тестови места за потреблението на огромни данни за научни, управнически и промишлени цели.
Към момента към декларацията са се включили Германия, Португалия, Франция, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Белгия и Словения.

Правителството открива процедури за даване на концесии на четири морски плажа

Правителството открива процедури за даване на концесия за услуга на четири морски плажа. Концесионерите ще бъдат избрани след конкурс, проведен от министъра на туризма и извършен от комисия, назначена от министър-председателя. Целта е да се обезпечи водно избавяне, застраховане на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на плажовете. Срокът на концесиите ще бъде 15 години.
Процедурите се отнасят за морските плажове „ Несебър – юг “, за който минималното годишно концесионно възнаграждение е несъмнено на 247 497 лева без ДДС; „ Слънчев бряг – север “ – с минимално годишно концесионно възнаграждение от 1 375 662 лева без ДДС; „ Росенец – север “ – минимално годишно концесионно възнаграждение от 8975 лева без ДДС; „ Св. Влас – болничното заведение “ – минимално годишно концесионно възнаграждение от 54 006 лева без Данък добавена стойност.
Размерът на заплащането е избран според призната от Министерския съвет методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морски плажове.
Критериите за образуване на комплексната оценка са съобразени с решение на държавното управление от 2016 година за одобряване на минимални критерии при осъществяване на конкурс за установяване на концесионер на морски плаж.

Правителството отпусна 35 млн. лв. за довеждане докрай на транспортни планове

Правителството утвърди отпущането на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. Средствата са в размер на 35 млн. лв. и се дават целево за Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ за завършване на железопътните планове по Оперативна стратегия „ Транспорт 2007-2013 година “.
Сумата ще покрие приключването на плановете за реорганизация и електрификация на жп линията Пловдив-Свиленград по коридори IV и IX, Фаза 2; за рехабилитация на железопътната инфраструктура в сектори по линията Пловдив-Бургас, за рационализация на сектора Септември-Пловдив, за техническа помощ по трансевропейската транспортна мрежа, за построяването на интермодален терминал в Пловдив и за развиването на възел София.
Допълнително държавното управление отпусна 19,2 млн. лева по бюджета на МТИТС за националното съфинансиране на транспортни планове по Механизма за свързване на Европа за интервала 2015-2017 година По този метод се съблюдават уговорките на българската страна за обезпечаване на национално съфинансиране в размер на 15% от общата стойност на плановете.
Средствата ще бъдат разпределени сред четири огромни инфраструктурни плана на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “, два плана на ИА „ Проучване и поддържане на река Дунав “ и един на Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “. Общата стойност на транспортните планове, които ще се финансират от Механизма за свързване на Европа за интервала 2014-2020 година е 794 млн. лв.. Те са фокусирани върху развиването на железопътния превоз и вътрешните водни пътища по главната TEN-T мрежа на Европейския съюз.

Одобрен е редът за ротация на щаба на Бригада „ Югоизточна Европа “

Правителството утвърди плана на Таблица за ротация на щаба на многонационалната бригада „ Югоизточна Европа “ (SEEBRIG) след 2015 година и на командните длъжности в щаба на бригадата.
Таблицата обгръща интервала до 2038 година Тя се основава на правилата за образуване на ротациите в интервала 1999-2015 година и е в сходство с постигнатия от министрите на защитата консенсус за разполагане на щаба на бригадата след 2017 година на ротационен принцип сред Гърция, Република Македония, Турция и Румъния за интервал от шест години. Предвижда се до 2020 година щабът да остане в Лариса, Гърция.
През годините на своето битие Бригада „ Югоизточна Европа “, в която все още вземат участие Албания, България, Гърция, Република Македония, Румъния и Турция, се утвърди като сполучлив многонационален план с принос към районната сигурност и непоклатимост, усилването на взаимоотношенията на страните и тяхната интеграция в евроатлантическите структури.

„ Мин инвест “ ЕООД ще добива твърди горива от находище „ Боров дол “

Правителството даде на „ Мин инвест “ ЕООД концесия за рандеман на твърди горива от находище „ Боров дол “, ситуирано в землището на едноименното село, община Твърдица.
Концесията се дава за период от 35 години, като през този интервал ще бъдат вложени над 3,3 млн. лева, а концесионните заплащания се чака да доближат 2,2 млн. лв.. По закон приходите от концесии постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност.

Приет е отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2017 година с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейски Съюз

Министерският съвет одобри отчета за осъществяването към 30 септември на Плана за деяние за 2017 година с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейския съюз.
Общо 173 ограничения са със период на осъществяване до края на септември. От тях са изпълнени 111. Неизпълнението съставлява 35,8% (при 39,2% в края на полугодието).
От неизпълнените ограничения 32 са законопроекти, като 18 от тях са свързани с премахване на позволени нарушавания на правото на Европейски Съюз, установени в границите на процедури за нарушавания против България. Двадесет и шест от неизпълнените ограничения са свързани със стартирали процедури за нарушавания по член 258 от Договора за действието на Европейски Съюз. С осъществяването на тези ограничения България ще в профил позволените нарушавания в границите на 30 процедури.
Правителството разпореди на министрите да подхващат нужните дейности за осъществяване на ограниченията, неизпълнени в период, като ще продължи реализирането на засилен настоящ мониторинг на заложените междинни периоди за осъществяване на ограниченията в Плана за деяние за 2017 година

Одобрени са спомагателни разноски и прехвърляния по бюджетите на първостепенни разпоредители

Правителството утвърди спомагателни средства за 2017 година по бюджетите на Министерския съвет, на Държавната организация „ Електронно ръководство “, на Комисията за защита на конкуренцията, на Комисията за отбрана от дискриминация и на община Варна.
По бюджета на Министерския съвет спомагателните средства са в размер на 810 хиляди лева, от които 500 хиляди лева са по отношение на изплатени компенсации в резултат на осъществените през тази година структурни промени в състава на държавното управление и на регионалните администрации. Осигуряват се и 310 хиляди лева за осъществяване на строителни действия в Бачковския манастир „ Успение Богородично “, свързани с отвеждането на дъждовни води отвън региона на църковната постройка.
Одобрени са спомагателни разноски в размер на 500 хиляди лева за Държавната организация „ Електронно ръководство “ по отношение на оповестяването на състезания и назначението на чиновници на свободните длъжности в Агенцията. На Комисията за защита на конкуренцията се дават 230 100 лева за ефикасен асортимент на висококвалифициран личен състав. По бюджета на Комисията за отбрана от дискриминация се утвърждават средства в размер на 125 хиляди лева за погашение на компенсации по Кодекса на труда на членовете на Комисията от мандат 2012-2017 година
По бюджета на община Варна се дават средства в общ размер на 85 млн. лева, разпределени за създаване на бул. „ Васил Левски “ в сектора от ул. „ Подвис “ до ул. „ Девня “ и за създаване на пробив на бул. „ Сливница “ от бул. „ Ян Хунияди “ до бул. „ Атанас Москов “.
Постановлението е създадено за гарантиране на естественото действие и финансово застраховане на законово предоставените функционалности и действия на първостепенните разпоредители с бюджет и за възстановяване на пътната инфраструктура на един от най-големите градове на територията на страната.
Средствата се обезпечават посредством преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2017.

Над 158 милиона лв. ще бъдат обезпечени за рационализация на пътя Калотина-София

Правителството взе решение да бъде стихотворец ангажимент за обезпечаване на спомагателни финансови средства от държавния бюджет в размер до 158 292 784 лева за рационализация на пътя Калотина – Софийски околовръстен път. Предвижда се планът да бъде изпълнен със средства по Механизма за свързване на Европа и от държавния бюджет. Планираната обща стойност е 177 милиона лв.. Финансовият запас по механизма е 47 374 227 лева
Републиканският път Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “-СОП е част от главната трансевропейска транспортна мрежа и обезпечава връзка към трансевропейски кулоар „ Ориент/Източно Средиземноморски “. Трасето е част от направлението Лондон – Будапеща – Белград – Ниш – София – Пловдив – Истанбул – Калкута, което е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.
Модернизацията на пътния сектор ще усъвършенства трансграничната връзка сред България и Сърбия, ще помогне за реализиране в огромна степен на комплектност на магистралната мрежа по направлението запад – изток на българска територия, ще се понижи времето за пътешестване и ще се обезпечат удобни и безвредни условия за придвижване.
Участъкът, който следва да бъде осъвременен, включва строителство на автомагистрала с дължина 14,5 км и габарит 25,5 м, както и голям брой уреди като мостове, надлези, подлези, пътни възли и тунели за прекосяване на едри бозайници.

При липса на смяна в изискванията на труд, работодателите няма да подават съобщение в инспекцията по труда

Работодателите, в чиито предприятия през миналата година не е имало смяна в изискванията на труд, ще бъдат освободени от задължението да подават документално съобщение до териториалната дирекция „ Инспекция по труда “, с което да удостоверяват този факт. Това плануват промени в Закона за здравословни и безвредни условия на труд, които бяха признати от държавното управление.
Според сегашните текстове в закона всяка година до 30 април работодателите би трябвало да подават документално съобщение, че през миналата година не е имало промени, свързани с адреса на предприятието, типа и характера на индустриалната му активност, броя на служащите, изискванията на труд, рисковите фактори и ограниченията, които подсигуряват недопускането на повреди и злополуки.
Уведомленията не съдържат данни, които биха подкрепили контролната активност, а единствено удостоверяват неналичието на смяна на към този момент заявена информация. Подаването на документите е голословна административна тежест за работодателите. С смяната към 160 000 компании ще бъдат освободени от това обвързване.
С други промени в закона се основава законово съображение Службите по трудова медицина да правят своята активност по стандарти, одобрени от министъра на опазването на здравето и министъра на труда и обществената политика. Целта е да се усъвършенства качеството и контрола върху активността им.
Предлага се Националният съвет по условия на труд да извършва функционалностите на Националния съвет за ревизиране на труда. По този метод се отстранява дублирането на функционалностите на двата съвета и се основават условия за ефикасен обществен разговор на национално ниво в региона на сигурността и здравето при работа.

Безработни ще получават средства за наем и детска градина, в случай че стартират работа в друго обитаемо място

Безработни, които стартират работа на повече от 50 км от обитаемото място по сегашен адрес, ще могат да получат средства за покриване на разноски за наем на жилище, такси за детска ясла и градина, интернет. За да се възползват от тази опция, те би трябвало да имат трудов контракт, да са ориентирани към новото работно място от бюро по труда и да сменят настоящия/постоянния си адрес в обитаемото място, в което са намерили работа. Това плануват промени в Правилника за използване на Закона за поощряване на заетостта, който беше утвърден от държавното управление.
Пари за наем ще се отпускат единствено на хора, които не имат парцел в обитаемото място, в което са се преместили. Средствата ще се изплащат за не повече от 12 месеца. Размерът ще се дефинира всяка година в Националния проект за деяние по заетостта, като за 2017 година е планувано да е до 200 лева на месец. Средствата ще се получават въз основа на документи за направени разноски.
С друга смяна в правилника се регламентира редът, по който регионалните комисии по претовареност ще вършат изследвания за потребностите на работодателите от района от работна мощ. Изследванията ще се вършат два пъти годишно. Информацията ще се употребява за възстановяване на посредническите услуги по заетостта, както и за възстановяване на процеса на взаимоотношение сред страната и бизнеса при обмисляне на образования и осъществяване на ограничения за поощряване на заетостта.
За улеснение на достъпа до посредническите услуги се планува търсещите работа лица да могат да употребяват тези услуги във всяко бюро по труда, без значение от адреса на регистрацията си. Ще отпадне глобата за преустановяване на регистрацията като незает, когато търсещите работа лица сменят адреса, по който са регистрирани в дирекция „ Бюро по труда “, без да уведомят за това.
Разширява се групата на лицата, които ще могат да употребяват средства за ежедневни транспортни разноски за пътувания до местоработата и назад или за транспортни разноски за показване пред шеф за наемане на работа. Съгласно измененията, средствата ще се дават и на лица, сключили трудов контракт за период по-малък от 6 месеца.
С дълготрайно безработните лица ще се подписва съглашение за интеграция в претовареност, което ще съдържа оферти за прилагане на съответни услуги за превъзмогване на самостоятелни спънки за интеграция на пазара на труда.

Приета е нова разпоредба за приобщаващото обучение

Правителството одобри Наредба за приобщаващото обучение, с която се дефинира държавният учебен стандарт за приобщаващото обучение според Закона за предучилищното и учебното обучение.
Акцент при приобщаващото обучение е подложен върху директната работа с децата и учениците за сметка на намаляването на административните отговорности на екипите за поддръжка за личностно развиване. Увеличават се опциите за в допълнение образование по образователен предмет и за съвещания на децата и учениците, като се натъртва върху даването на спомагателна поддръжка на децата и учениците с изявени способности, както и върху грижата за здравето на децата и учениците. Регламентира се ясна процедура за ориентиране на възпитаници със специфични просветителни потребности след VII и X клас за продължение на образованието в профили и в специалности от специалности. Определя се ролята на родителите като сътрудник на детската градина и учебното заведение в обезпечаването на приобщаващото обучение.
Новата Наредба дава действителни благоприятни условия центровете за специфична просветителна поддръжка да бъдат подкрепяща просветителна институция за тези деца и възпитаници със специфични просветителни потребности, които не могат изцяло да бъдат обхванати в просветителния развой в детските градини и учебните заведения. Засилва се и координацията сред просветителната система и тази за закрилата на детето.

Правителството утвърди план на закон за пазарите на финансови принадлежности

Министерският съвет утвърди план на нов Закон за пазарите на финансови принадлежности (ЗПФИ). С него в българското законодателство се вкарват условията на Директива 2014/65/ЕС по отношение на пазарите на финансови принадлежности, както и ограничения по използването на Регламент (ЕС) 600/2014 по отношение на пазарите на финансови принадлежности. Тяхната цел е увеличение прозрачността на пазарите на финансови принадлежности, по-добра отбрана на вложителите, подсилване на доверието и недопускане на нерегламентирана търговия с финансови принадлежности.
Законопроектът надгражда в този момент съществуващия юридически режим на организацията и активността на капиталовите медиатори и контролираните пазари на скъпи бумаги, като се резервират условията на настоящия към сегашния миг ЗПФИ във връзка с условията за лиценз, финансова адекватност и ликвидност на капиталовите медиатори и други Въвеждат се подробни условия за добра известност, професионална подготовка и опит на членовете на управителните и контролните органи на капиталовия медиатор. Запазва се и до момента съществуващият режим на утвърждение на членовете на управителните и контролните органи на капиталовия медиатор.
Нов миг в предлагания законопроект е опцията капиталовите медиатори да подписват контракти с обвързани сътрудници. Обвързаният сътрудник може да бъде физическо лице или комерсиално сдружение, което против заплащане може да дава избрани услуги от името на един капиталов медиатор и на негова цялостна и безусловна отговорност. Законопроектът планува обвързаните сътрудници да се записват в Комисията за финансов контрол откакто удостоверят, че дават отговор на нормативно откритите условия за обучение, опит и добра известност.
Регламентирани са случаите, свързани с придобиването и увеличението на квалифицирано присъединяване в капиталов медиатор. Проектът дефинира и условията за вътрешна отчетност, вътрешен надзор, ръководство на рисковете, вътрешен одит, политики за възнагражденията, ръководството на спорове на ползи и други
Ново по отношение на актуалната нормативна уредба е въвеждането на условия, които капиталовите медиатори би трябвало да съблюдават при потреблението на така наречен алгоритмична търговия. Развитието на технологиите през последното десетилетие разрешават участниците на финансовите пазари да употребяват алгоритмична търговия, при която компютърен логаритъм дефинира автоматизирано детайлите на нареждането при лимитирана или нулева човешка интервенция.
Предвижда се и основаването на нов тип многостранна система за търговия – пазар за напредък. При него не по-малко от 50 на 100 от емитентите, чиито финансови принадлежности са позволени до търговия на това място за търговия, би трябвало да са дребни и междинни предприятия. Създаването и действието на пазари за напредък ще насърчи дребния и междинния бизнес да набира капитал посредством финансовия пазар в страната.
Наред с измененията, произлизащи от транспонирането на Директива 2014/65/ЕС, със законопроекта се вкарват ограничения за използването на Регламент (ЕС) 1286/2014 по отношение на главните осведомителни документи за пакети с капиталови артикули на дребно и основаващи се на обезпечаване капиталови артикули, Регламент (EС) 2016/1011 по отношение на показатели, употребявани като бенчмаркове за задачите на финансови принадлежности и финансови контракти или за премерване на резултатите на капиталови фондове, както и Регламент (ЕС) 2015/2365 по отношение на прозрачността при покупко-продажбите с финансиране на скъпи бумаги.

Приети са промени в реда за оценка на замърсяването на въздуха

Правителството одобри разпореждане, с което се променят, допълват и анулират нормативни актове в региона на околната среда. По този метод се транспонират част от условията на инструкция на Европейския парламент за понижаване на националните излъчвания на някои атмосферни замърсители.
С измененията в нормативната уредба се основават предпоставки за по-голяма бистрота, координация, сравнимост, цялост и акуратност на националните инвентаризации и прогнози на излъчванията на нездравословни субстанции в атмосферата, сред които са серен диоксид, азотни оксиди, неметанови летливи органични съединения, амоняк и фини прахови частици. Тези инвентаризации са един от инструментите, които се употребяват за оценка и ръководство на замърсяването на въздуха. Подобряването на качеството и обсега на националните инвентаризации на излъчванията на нездравословни субстанции в атмосферата ще способства за предприемане на съответни ограничения за последователното понижаване на замърсяването на въздуха.
С постановлението се анулира остаряла разпоредба за реда и метода за образование и издаване на документи за дееспособност на лица, които правят действия с съоръжение, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и документирането и отчитането на излъчванията на флуорсъдържащи парникови газове. Отмененият нормативен документ е сменен от настояща разпоредба, която регламентира тези действия.
С постановлението се актуализира образецът на заявление за лица, които ще използват бои, лакове и авторепаратурни артикули за възобновяване и поддръжка на обекти (сгради или остарели транспортни средства) със статут на културни полезности по реда на Закона за културното завещание.

МБВР ще съветва АОП за обзор и оценка на положението на системата на публичните поръчки в България

Правителството утвърди план на съглашение за даване на консултантски услуги сред Агенцията по публични поръчки (АОП) и Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) и упълномощи изпълнителния шеф на Агенцията организира договарянията и да подпише съглашението при изискване за следваща ратификация.
Консултантските услуги, които ще бъдат обезпечени от МБВР, са ориентирани към обзор и оценка на настоящото положение на системата на публичните поръчки в България, в това число оценка на успеваемостта на ограниченията, подхванати в осъществяване на Националната тактика за развиване на бранша публични поръчки в България за интервала 2014-2020 година. Помощта от Банката ще бъде предоставена в осъществяване на Мемо
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР