61 млн. лв. общо отпуска правителството за финансиране по научни

...
61 млн. лв. общо отпуска правителството за финансиране по научни
Коментари Харесай

Председателят на БАН: За първи път политика за спиране изтичането на мозъци

61 млн. лева общо отпуска държавното управление за финансиране по научни стратегии със период от три години.

За тази година утвърдени средства са 18 млн. лева

За стипендии на докторантите са 3 млн. лв. за нараствания. Те ще бъдат увеличени диференцирано съгласно резултатите от научна активност.

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг след днешното държавно съвещание.

Образователният министър изясни, че на съвещанието на Министерски съвет са признати две точки :

Едната е одобряването на национални научни стратегии, а втората е одобряването на спомагателни прехвърляния по бюджет на Българска академия на науките и държавни висши учебни заведения за увеличение стипендиите на докторантите.

"Програмите са на обща стойност 61 млн. лева ., като множеството действия ще бъдат със период на осъществяване 3 години. За тази година утвърдените бюджетни средства са 18 млн. лева за пускане осъществяването на стратегиите. А за стипендиите на докторантите предоставяме 1,5 млн. лева, които са за половин година – от 1 юли 2018 година до края на годината, т.е. на годишна база се получава, че с 3 млн. лева ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите за година. Общата стипендия е 500 лева и посредством постановлението ще могат да бъдат получени спомагателни средства – те могат да бъдат и 50 лева за месец, и 350 лева за месец ".

Синоптици стачкуват, желаят да се отделят от Българска академия на науките

Красимир Вълчев означи и обстоятелството, че има нарастване на докторантите през последните години, само че в това време има организации и учебни заведения с ниска оценка.

Затова министърът предлага диференциран метод – там, където най-голяма степен докторантите са ангажирани с научна активност, те ще получат такива средства.

На кого се дават отпуснатите спомагателни средства в размер на 1,5 млн. за 2018 година за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши учебни заведения и научни организации на Българска академия на науките?

Стипендиите ще отидат при докторанти, които са български жители и жители на държави-членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, признати във висши учебни заведения и научни организации в страната, субсидирани от страната, като се изключи докторантите на свободна докторантура.

Целта е средствата да окажат позитивно влияние за привличането и задържането на младите учени в страната, както и за реализацията на докторантите като качествени откриватели и преподаватели. Същевременно се чака те да допринесат за осъществяването на целите, заложени в националните стратегически документи за развиване на науката и образованието.

Ректорите на държавните висши учебни заведения и ръководителите на научните организации утвърждават правила за систематизиране на спомагателните средства, създадени от специфична комисия, включваща представители на докторантите. Средствата се дават на позитивно атестираните докторанти до 2 месеца след привършване на атестацията им според Правилника за използване на закона за развиването на университетския състав и се изплащат еднократно въз основа на броя на месеците, за които са атестирани позитивно.

Българска академия на науките отвърна, Вълчев предизвести за Национален институт по метеорология и хидрология

Министърът уточни, че има и стратегия и политика за задържане на младите учени и за обосноваване на български учени, които работят в чужбина, да се върнат в България.

"По съставния елемент за млади учени ще бъдат предоставяни от 200 до 500 лева в допълнение, в случай че съответният академик има трудово правно отношение, и до 900 лева, в случай че няма такова. По съставния елемент за постдокторанти ще бъдат предоставени от 1500 до 3000 лева в допълнение на месец за един постдокторант “, изясни Вълчев.

Борисов: Приходите в бюджета ни разрешиха да създадем доста

Министър Красимир Вълчев изясни още, че водещите организации по националните научни стратегии са 11 – 8 от тях са секторни, 2 са ориентирани към присъединяване на български учени в европейски научни стратегии и една е ориентирана към младите учени и постдокторантите.

"Тези стратегии са в региона на телекомуникационните и осведомителните технологии, храните, отглеждането на животни, културното ни завещание, опазването на здравето, околната среда и климата и други “, сподели министър Вълчев и изясни, че с цел да се възползват от финансиране по тях, първо всички организации и висши образователни заведения в една област би трябвало да се обединят и тогава да аплайват.

На постоянното си съвещание през днешния ден държавното управление разиска отчет с нови и обновени ограничения в Националната стратегия за промени на България за 2018 година.

На съвещанието министрите утвърдиха в допълнение финансиране за държавните висши учебни заведения и за Българската академия на науките.

"За първи път от 30 години насам България има политика за прекъсване на приключването на мозъци от страната ".

Това сподели ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски на брифинг след днешното съвещание на Министерски съвет.

"Приетите национални стратегии, в чиято подготовка и разискване ние участвахме интензивно, са ориентирани към извънредно значими в този миг въпроси за страната и обществото ни. В този смисъл научната общественост дава отговор в по-голяма степен на упованията на българското общество “, сподели още акад. Ревалски и уточни, че осъществяването на стратегиите ще бъде директно следени от МОН.

"Много значимо е, че една огромна част от тези стратегии е ориентирана към младежите. За първи път в България регламентираме понятието постдокторант – нещо, с което бяхме доста изостанали от другите страни в света. Така ще позволим на чужденци да идват да работят в български научни организации “, разяснява той.

Акад. Ревалски уточни, че увеличението на стипендиите за докторантите е доста парещ въпрос.

"Това е мощен сигнал към тези организации, които правят научни проучвания на високо равнище, и в същото време мощен сигнал към младежите, че държавните институции стартират да поставят повече грижи за тяхното развиване. Чрез тези стратегии за първи път от 30 години насам България има политика за прекъсване на приключването на мозъци от страната. Защото ние сега сме един чист донор на развиване страни в региона на науката “, акцентира той.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР