600 порции курбан и 1000 икони на Света Богородица бяха

...
600 порции курбан и 1000 икони на Света Богородица бяха
Коментари Харесай

600 порции курбан и 1000 икони раздадоха на пътя Смолян - Пловдив

600 порции курбан и 1000 икони на Света Богородица бяха раздадени през вчерашния ден на преминаващите през второкласния път Смолян - Пловдив при разклона за село Забърдо.
Инициативата е на кмета на Забърдо Валентин Черпоков и се организира за 14-а поредна година незабавно след Коледа. Черпоков раздаде курбан на водачите дружно с регионалния шеф на Смолян Недялко Славов и шефовете на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи в Смолян и Пловдив Николай Димов и Атанас Илков. На събитието участваха още шефът на ОПУ-Смолян, представители на бизнеса и институциите, както и доста хора от двете области.
" Целта е да има по-малко жертви по пътищата на България и по-малко произшествия. Толкова доста намаляхме в Родопите, доста хора отидоха в чужбина. И макар че сме намалели, злополуките не понижават. Трябва да сме културни на пътя и да се съобразяваме с придвижването и ситуацията. Затова го вършим, да напомним на хората да бъдат виновни зад кормилото и да се помолим за по-малко нещастия по пътищата. Защото на година жертвите по пътищата са колкото популацията на 4 родопски села, изтрепваме се на пътя “, сподели Черпоков.

Курбанът и иконите бяха осветени от знеполския митрополит Арсений, смолянския архимандрит Висарион и свещеници от Смолянска духовна околия, които отслужиха и молебен срещу произшествия, жертви и ранени по пътищата. От името на митрополит Николай свещеник Арсений прикани водачите в цялата страна да не водят война по пътищата.
" Божията берекет и подпомагане да имат всички, които са зад кормилото на МПС като Господ им изпрати правилен ангел - страж, с цел да може благоразумно да употребяват колите и да бъдат предпазвани от всевъзможни злополучия и несгоди. За огромно страдание статистиката сочи, че починалите и ранените при ПТП се усилват, по тази причина молим Божието подпомагане да пази всички тези, които пътуват, като ги призоваваме да съблюдават Закона за придвижване по пътищата.С здравомислие и внимание да употребяват транспортните средства и да се връщат спокойни и здрави в домовете си ", благослови епикоп Арсений.
Черпоков сподели, че ще моли пред Народното събрание и Министерския съвет пътищата отвън табелите на обитаемоте места напълно да станат държавни, а общинските пътища да останат единствено в урбанизираните територии.

" Хубаво е в тези дни, когато сме завладени от празнични страсти, да обърнем внимание на един проблем, който целогодишно ни изправя пред сложни решения. Благодаря на кмета на Забърдо, че трансформира тази самодейност за курбана в традиция. В човешки проект и институционално надълбоко я поддържам, тъй като считам, че всеки би трябвало да даде своя принос към това жертвите от пътните произшествия да стават все по-малко. Хубавото за нашия район е, че си остава район с дребен брой пътни произшествия и дребен брой жертви по пътищата, само че нашият блян е да няма въобще жертви от ПТП “, съобщи регионалният шеф на Смолян Недялко Славов.
По думите му институциите вършат задоволително доста в тази тенденция, с неколкократните промени в закона глобите са все по-сериозни.
„ Но всеки от нас би трябвало и да осъзнае, че от самия него зависи сигурността на придвижването. И се апелирам Бог да ни даде разсъдък, да бъдем по-толерантни и по-добронамерени и като водачи, и като пешеходци, тъй като с този проблем би трябвало да се оправим всички ние като общество ", акцентира Славов.

Областният шеф заяви, че следващата година се чака да започват публичните поръчки за уширение на пътното платно сред Смолян и Пловдив с частична трета лента.
По думите на комисар Атанас Илков - шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи - Пловдив, тази година в Пловдивско има растеж на ПТП с повече жертви и тежко ранени. " Ако всеки един лидер зад кормилото демонстрира толерантност, разсъдък, приемливост и по-голяма дисциплинираност при шофирането, това, което е все още като брой починали и ранени няма да бъде по този начин ", уточни ст. комисар Илков.
" За тази година имаме понижение на ПТП-тата в Смолянска област. Има и понижение на броя на починалите, само че нарастване на ранените. Голяма е превантивната ни активност, само че каквото и да вършат институциите, в случай че водачите не преценяват своето държание на пътя с трафика и пътните условия, да бъдат по-отговорни, съгласно мен няма да можем да понижим ПТП-тата. И би трябвало да се замислим, че не по-малък проблем от жертвите са ранените, част от които са трайно инвалидизирани за цялостен живот ", разяснява ст. комисар Николай Димов – шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи в Смолян.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР