600 декара и в момента са гора и дюни в

...
600 декара и в момента са гора и дюни в
Коментари Харесай

Ще изникне ли нов град в местността Аркутино? Има опасност гора да стане жертва на бетона!

 600 декара и сега са гора и дюни в южното Черноморие. По документи обаче са урбанизирана територия, а притежателят е " Аркутино " ЕАД, написа " Свободна Европа " преди седмица. Оттогава има няколко реакции, които уголемяват картината.

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на районното развиване и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за народен и строителен надзор да извършат незабавни инспекции на място и по документи на плануваните и осъществени градежи в местността " Аркутино “ на границата на община Созопол и община Приморско.

В община Созопол има утвърден Подробен организационен проект (ПУП), който планува построяването на комплекс на терен от към 300 декара при параметри, които са даже по-високи от позволените в зона А на черноморското крайбрежие.

В деня на публикуването на материала на електронната поща на " Свободна Европа " е получен  анонимен мейл, в който се оповестява, че това е предпазена зона съгласно решение на съда и “дружеството,,Аркутино " ЕАД заявява, че НЕ има намерение и няма проекти за осъществяване на каквото и да е ново строителство, както в Зона А, по този начин и отвън нея. Още по-малко в каквато и да е предпазена територия. Дружеството поддържа всички начинания на зелените организации в България и света за запазване на природата ".

След уточняваща преписка и диалог по телефона стана ясно, че мейлът е от изпълнителния шеф на “Аркутино " ЕАД Боян Станоев. Дружеството е благосъстоятелност на офшорната “Икериа Лимитид ", записана в Обединените арабски емирства.

В хода на подготовката на първия материал по тематиката от компанията са отказали да дадат електронен адрес за връзка и са поискали като позиция на сдружението да бъде представено единствено: “чуждестранният притежател съобщи, че към този момент няма капиталови планове за тези имоти ".

В мейла, който потвърдиха, че е изпратен от тях, те изясняват, че ново строителство не е въпрос на време, тъй като “такова не е разрешено според настоящия Общ организационен проект (ОУП) на Община Созопол и Закона за биологичното многообразие в предпазени зони ".

Според основния проектант Радост Георгиева ПУП-ът, предусещащ високо строителство за парцела е настоящ, тъй като е признат преди Общия организационен проект (ОУП) и може да бъде анулиран единствено от съд. По думите й това, че парцелът попада в предпазена зона не значи, че строителството е безусловно неразрешено. Може да се строи, само че при избрани условия.

Природозащитникът Тома Белев ни даде карта на предпазената територия, приложена към правосъдното решение. От нея е видно, че има избрани зони от имота, които не са предпазена зона. Прави усещане, че започнатите през 80-те, само че незавършени бетонни постройки в региона попадат в предпазената зона.

От “Аркутино " ЕАД изясняват, че “в парцела се плануват довършителни работи в някогашния комплекс,,Знаме на Мира ", запазване на природата и насърчаване на редица зелени начинания, а бетонов град нито се позволява, нито се планува ".

Видимо сега в парцела се правят някакви действия, макар че съгласно Станоев компанията към момента чака позволение за градеж от общината. На въпрос, защо ще се употребяват съществуващите постройки откакто бъдат довършени, той отговори с “още не съм решил ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР