600 000 кубика, или всеки десети кубик от официалния дърводобив

...
600 000 кубика, или всеки десети кубик от официалния дърводобив
Коментари Харесай

Всеки десети кубик дърва е добит легално престъпно

600 000 кубика, или всеки десети кубик от формалния дърводобив годишно, се добива по незаконен метод. С толкоз компаниите, получили право на законен дърводобив, надвишават позволените количества за сеч, а горските не реагират. Цели 200 компании са надвишили разрешената им сеч с над 1000 кубика. Това демонстрира огромно следствие, наречено “Гори гейт”, при което обществени данни са оценени от роботи и изкуствен интелект. То е на платформата bird.bg

" Снимките с претрупани тирове, които непрекъснато изнасят гората ни за Гърция и Турция, не са инцидентни, а илюстрират стройна скица за незаконно замогване, за която държавните органи си затварят очите, или по-лошо – искрено лъжат. А компаниите, надвишаващи фрапантно позволените количества за сеч, без изненади са свързани с властта ", показват създателите на проучването.

Как е пресметнато?

Специализиран програмен продукт и роботи за обработка на данни са сумирали позволените кубически метри и по-късно са ги сравнили с регистрираните кубически метри в транспортните билети. " Такива сумарни данни не се дават от Изпълнителната организация по горите, което също е нарушаване на закона, само че могат да бъдат извлечени “по сложния начин” от обществените регистри. Екипът ни направи тъкмо това. Изтеглихме документ по документ данните за сечите и за транспорта на отсечените дървета за последните 5 години, след което ги подложихме на профилиран компютърен анализ”, прецизират създателите.

Според регистъра на разрешенията за сеч за 2020 година, към 20 септември е разрешен рандеман на 7 032 982 кубика дървесина, а съгласно регистъра на транспортните билети са добити и превозени от гората 1 331 994 куб. м.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР