60 труса за нощта, разцепен блок и спряно електричество -

...
60 труса за нощта, разцепен блок и спряно електричество -
Коментари Харесай

Сеизмолог оцени риска от силни трусове и у нас след стихията в Албания

60 труса за нощта, раздвоен блок и спряно електричество - това е равносметката след мощното земетресение, което разклати Албания. То е било със мощ 5,6 по скалата на Рихтер, усетено е и в Босна и Херцеговина.

„ Доста бяха трусовете в Албания, защото имаше и афтършокова серия. Последващите трусове са уплашили хората, само че няма нещо съществено. Не са чак толкоз мощни тези земетресения, те са в границата на умерената сеизмичност “, разяснява сеизмологът Димо Солаков пред Bulgaria on Air.

„ Нашите трусове са вътрешноплочови, тъй че няма заплаха от земетресения у нас поради това в Албания. Най-сеизмичните зони са към Кресна, Крупник, Пловдив, Горна Оряховица, Шабла, към София също са ставали трусове.

Рискът в столицата е огромен поради огромното население и комбинацията с инфраструктурата “, сподели сеизмологът.

Солаков изясни, че в случай че земетресението е на територията на страната, в границите на секунди в Национален институт по метеорология и хидрология се получава сигнал за него, като автоматизирано се дефинират епицентъра и силата.

"Ако земетресението е по-силно, се прави макросеизмично изследване, с цел да се види дали хората са го усетили или има някакви повреди. Най-важно е при земетресения да няма суматоха.

По време на самото земетресение е значимо човек да знае къде са здравите места в постройката и да застане покрай тях ", посъветва сеизмологът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР