60-тонна скала надвисна опасно над Професионалната гимназия по вътрешна архитектура

...
60-тонна скала надвисна опасно над Професионалната гимназия по вътрешна архитектура
Коментари Харесай

Опасна скала наложи затварянето на част от училище в Пловдив

60-тонна канара надвисна рисково над Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване в Пловдив, заяви Българска национална телевизия.

Опасният пай се е откъснал преди седмица. По отстраняването му към този момент работят профилирани екипи.

Докато трае разчистването на скалата обаче образователни занятия в част от корпусите на гимназията няма да се организират.

Огромната канара е почнала да поддава преди няколко години поради дърво в основата ѝ.

По думите на Георги Стаменов, кмет на регион " Централен ", кореновата система е провокирала спукването на скалата. В основата на скалата са корените. Дървото преди няколко години е паднало и сега след гниене на корените освобождава се размер и от тежестта на скалата тя полита в посока техникума, сподели той.

За да не счупи скалата прозорците на образователната лаборатория, краткотрайно е сложена предпазна мрежа. С взривни смеси експерти унищожават големия пай на части,, а екскаватор изнася огромната скалната маса.

Ръководството на учебното заведение е следило непрекъснато положението на скалата. Докато трае разчистването, учениците са пренасочени в други работилници на образователното заведение.

Изнесената скална маса ще бъде вложена в ремонта на рид " Бунарджика ", а рисковото място ще бъде обезопасено с преградни стени.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР