60 студенти ще се обучават в лабораторията през настоящата учебна

...
60 студенти ще се обучават в лабораторията през настоящата учебна
Коментари Харесай

F-Secure дари софтуер за киберсигурност на ВУТП

60 студенти ще се образоват в лабораторията през актуалната образователна година

Представителите на ВУТП, F-Secure и Инфодизайн България с горделивост откриха първата по рода си у нас Лаборатория по киберсигурност на високите технологии

Лаборатория по киберсигурност на високите технологии, снабдена с най-актуалните софтуерни решения на F-Secure , бе открита във Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи. За първи път водещата компания в областта на сигурността подарява софтуерни лицензи на български университет.

Тази година във ВУТП започва първата у нас стратегия за професионални бакалаври по специалността „ Киберсигурност на високите технологии ”. Обучението по нея ще се прави точно в новооткритата Лаборатория по киберсигурност – тя е една от общо осемте зали, построени от висшето учебно заведение благодарение на огромни ИТ компании и локалните им сътрудници.

„ През актуалната образователна година в лабораторията ще бъдат подготвени 60 студенти, в това число и в нови специалности ”, разгласи ректорът на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи (ВУТП) проф. дтн инж. Димитър Радев. „ Това е първата профилирана лаборатория за киберсигурност, само че съм сигурен, че няма да е последната в нашия университет. Готови сме за нови партньорства, нови стратегии, материална база и технологии, с които да работят нашите студенти ”, добави той.

Освен сигурност във високите технологии, студентите по специалността ще учат отбрана на класифицираната информация и отбрана на персоналните данни. Като лектори в бакалавърската стратегия към този момент са се отзовали чиновници и специалисти от ГДБОП, комисиите за отбрана на класифицираната информация и на персоналните данни, както и от компании за охранителни технологии и съоръжение.

Ректорът на „ Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи ” проф. дтн инж. Димитър Радев (вдясно) връчи на Пол Ристоя от F-Secure плакет с Паметния знак на учебното заведение

Работа с университетите, предлагащи образование в специалности като киберсигурност, е главен фокус за F-Secure, разяснява Пол Ристоя, управител „ Канали ” във финландската компания, по време на формалното разкриване. „ Нашата компания е на 30 години, сътрудничим си с доста университети и се веселя, че имаме опцията за толкоз добра взаимна работа с ВУТП. Киберсигурността е от главно значение за всяко държавно управление ”, акцентира той.

„ Заедно ще успеем да подготвим фрагменти, нужни на страната и дано това е единствено началото ”, сподели Надежда Еремиева, общоприет управител на Инфодизайн България – формалния дистрибутор на F-secure у нас, с чието интензивно подпомагане е построена лабораторията.

По нейните думи, през днешния ден кибер-атаките са към този момент бизнес модел за правене на пари, а не занятие за хакери-любители, и стават все по-масови и усъвършенствани.

Същевременно, пазарните проучвания сочат, че 66 на 100 от фирмите към момента нямат задоволително квалифицирани чиновници, с цел да се оправят с настоящите закани за киберсигурността. А съгласно проучване на Gartner, на фирмите лишава приблизително 100 дни, с цел да открият пробив в сигурността.

Доклад на Verizon, въпреки това, сочи, че 48% от сполучливите офанзиви се правят посредством пробив на системите, а 30 на 100 – посредством злотворен код. 161 644 са офанзивите на ден, а случаите годишно надвишават 50 милиона, като нарастват бързо с всяка минала година.

Около 80% от хакерските атаки разчитат на бъгове в неактуализиран програмен продукт, а 23 на 100 от чиновниците биха отворили фишинг имейл, макар че са авансово подготвени за заканите. Тези данни изнесе Пол Ристоя в обществена лекция пред студентите директно след формалното разкриване на Лабораторията.

Лабораторията по киберсигурност е снабдена с най-актуалните софтуерни решения на F-Secure

Все повече се усилват заканите, свързани с киберсигурността, както за крайните консуматори, по този начин и за фирмите, като нараства и финансовото им измерение. Например, офанзивата с рансъмуеър NotPetya през 2017 година засегна огромни европейски компании в разнообразни браншове на промишлеността и им аргументи вреди в размер на 10 милиарда $.

Така да вземем за пример, транспортният колос Мерск претърпя загуби в размер на 250-300 милиона щатски $, вследствие на офанзива с NotPetya, почнала в офиса на компанията в Украйна вследствие потреблението на беззащитен местен счетоводен програмен продукт.

Сред главните софтуерни преимущества на F-secure е вграждането на автоматизация и машинно образование в софтуерните решения на компанията. За да имат добра отбрана, бизнесът и организациите би трябвало да влагат в софтуерни решения като антивирусен програмен продукт, защитни стени, системи за попречване на проникването (Intrusion Prevention) и други, както и във висококвалифицирани експерти, подчертаха специалистите от F-secure.

Що се отнася до пейзажа на хакерските атаки у нас, той е извънредно разнороден, като най-често срещани през последната година са WannaCry и NotPetya, показа в малко изявление Надежда Еремиева:

Г-жо Еремиева, какъв е пейзажът на хакерските атаки в България? Какви са най-често срещаните офанзиви?

Истината е, че хакерските атаки са извънредно разнородни, само че най-често срещаните през последната година са WannaCry и NotPetya. И двете имаха засилено „ наличие ” в България, като главната причина беше необновеният програмен продукт на засегнатите машини.

Тази година F-Secure анонсира две нови решения, които да подкрепят организациите в отбраната против офанзиви от ново потомство. Това са F-Secure RADAR и F-Secure Rapid Detection & Response. Второто решение е ориентирано извънредно към сътрудниците, които оферират услуги в областта на сигурността.

„ Надяваме се, че с общи старания ще можем да подготвим повече фрагменти, които да се осъществят сполучливо на пазара ”, показа Надежда Еремиева, общоприет управител на Инфодизайн  

F-Secure предлага услуга за проби на място в фирмите за установяване равнището на тяхната сигурност, която е много известна в световен мащаб. Ще стартирате ли такава услуга и в България и по какъв начин бихте я предложили?

В реалност F-Secure предлага услугата F-Secure Rapid Detection Service в световен мащаб малко повече от 2 години. За да можем да предоставим опцията тази услуга да бъде предлагана и у нас чрез Инфодизайн България и построената партньорска мрежа, чакаме формалното показване на продукта F-Secure Rapid Detection & Response в края на октомври.

Решението ще даде опция да надникнем зад отбраната на организациите и да осигурим сполучливо ръководство на засечени произшествия. Надяваме се напълно скоро да можем да предоставим повече информация за продукта и основаната на него услуга.

Каква е инвестицията на F-Secure в Лабораторията за киберсигурност на високите технологии и какво тъкмо включва?

Предпочитам да не изтъквам съответна стойност, само че бих желала да акцентира на обстоятелството, че са дарени софтуерни решения от нашия главен сътрудник F-Secure, благодарение на които студентите ще могат да се образоват и усъвършенстват в региона на киберсигурността. Надяваме се, че с общи старания ще можем да подготвим повече фрагменти, които сполучливо да се осъществят, както на българския, по този начин и на интернационалните пазари.

Участваха ли специалисти от F-Secure и Инфодизайн в създаването на програмата „ Киберсигурност на високите технологии ”?

Разбира се. Работихме и продължаваме да работим дружно по развиването на програмата. Планирали сме интензивно присъединяване в практическите извършения на студентите, както и осъществяване на видео лекции непосредствено с производителя на решенията – F-Secure. Като естествено продължение ще предложим и опцията за стажантска стратегия в Инфодизайн България.

Как се разви партньорството ви с Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи?

От към година комуникирахме с ВУТП по отношение на опцията да си сътрудничим в посока разкриване на взаимна лаборатория по киберсигурност. Като главен тласък да стартираме през тази образователна година пристигна откриването на новата компетентност по „ Киберсигурност на високите технологии ” и опцията да предоставим на практика извършения на студентите.

Ще се разшири ли самодейността и към други университети в България?

Силно се надяваме да имаме тази опция и новооткритата лаборатория във ВУТП да е единствено началото на една огромна самодейност за инвестиция в младите гении.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР