60 са задържаните в протеста на жълтите жилетки в Париж.

...
60 са задържаните в протеста на жълтите жилетки в Париж.
Коментари Харесай

В различни точки на света бошуват масови протести и безредици

60 са арестуваните в митинга на „ жълтите жилетки ” в Париж. В Барселона бе блокирана основната железопътна гара. Протестиращи подпалиха полицейски сектор и бетонираха автомагистрала в Иран, а в Хонконг против протестиращи бе употребен сълзотворен газ. В Чили пораства броят на жертвите на продължаващите към този момент месец безредици.
Броят на арестуваните в митинга на „ жълтите жилетки” в Париж надвиши 60 индивида, заяви префектът на полицията пред медиите. Днес във френската столица се организират по едно и също време няколко акции, свързани с годишнината от възникването на придвижването на „ жълтите жилетки”. Участниците в тях строят барикади, влизат в конфликт с полицията, която няколко пъти употребява сълзотворен газ.

По информация на РИА Новости, на площад „ Италия” служителите на реда са хвърлили гранати със сълзотворен газ. Хората, огромна част от които били без отбрана, се пробвали да се скрият, почнали да кашлят и да плюят от газа. Няколко индивида изгубили схващане. Пристигналите на помощ доброволци съумели да ги покрият със защитни покривала и да ги отнесат с носилки. След този случай протестиращите се нахвърлили против силите на реда.

Сълзотворният газ се смесва с дима от пожарите, провокиран от запалването на няколко кофи за отпадък. Има и запалени коли. Пристигналите на площада пожарникари понякога насочват водните струи към групи от „ жълти жилетки”.

Мащабните митинги на „ жълтите жилетки” започнаха преди година във Франция с искане да не се покачват налозите и цените на бензина. Участниците в тях облякоха светлоотразителни жилетки, които водачите наложителна би трябвало да имат.

Съботните протестни акции бързо се трансфораха в обичайни и постоянно са съпроводени от вълнения и конфликти с полицията.

По информация на държавното управление, за една година поради митингите на „ жълтите жилетки” Франция е изгубила 2,5 милиарда евро.

.

Снимка: Протестите в Хонконг/ БГНЕС

Полицията в Хонконг употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите,които строят барикади и хвърлят коктейли „ Молотов” в региона Мон Кок. Информация за протичащото се силите на реда разгласиха в Туитър.

От началото на юни, когато започнаха огромните протестни акции, полицията е задържала повече от 3,6 хиляди индивида, най-младият от които е едвам на 12 година 1 500 души са били приети в болница поради получени на улицата контузии. Ранени са над 400 полицейски чиновници.

Въпреки, че държавното управление отдръпна закона за екстрадицията, който предизвика митингите, акциите не бяха прекъснати. Участниците в тях станаха по-малко на брой, само че митингите се ожесточиха.

.
Снимка: Протестите в Барселова

Десетки протестиращи се събраха на основната железопътна гара в Барселона, заяви Ройтерс. Някои устроиха седяща стачка, а други влязоха в битка с полицията. Протестиращите се отзоваха на насочен в обществените мрежи апел на сепаратистка организация за блокиране на девет гари в Барселона. Полицията сподели, че е имало митинг единствено на една от гарите и че стачкуващите са били изгонени след към час. Пред постройката на гарата се бе събрало голям брой хора, развяващи каталунски флагове. Няма осъществени арести, нито някакви проблеми с придвижването на влаковете. Регионалната столица на Каталуния от седмици е разтърсвана от митинги, откогато Върховният съд на Испания осъди девет районни водачи на до 13 години затвор поради ролята им в несполучливия опит за разединение от Испания през 2017 година

.
Снимка: Задръстванията в Иран/ БГНЕС

Протести избухнаха в Иран след увеличението на цената на бензина.

Гневни жители подпалиха полицейски сектор в южната част на страната. Протестиращи в Шираз използваха бетоновози, с цел да бетонират главната автомагистрала към Исфахан. Главни пътища бяха блокирани, което докара до образуването на големи колони от коли.

Съобщава се за вълнения в най-малко три провинциални центъра.

Увеличението на цените влезе в действие от петък, като горивото нарастна с 50% - от 40 на 60 стотинки за литър. Беше въведен и режим, като на един автомобил се разрешават 60 литра на месец.

Въпреки че е измежду най-големите производители на петрол, Иран постоянно изпитва компликации да обезпечи постоянни доставки на гориво за жителите.

В Прага също се организира протест против премиера Андрей Бабиш.

.

Снимка: Протестите в Чили

Размириците не престават и в Чили. Полицията разгонва стачкуващите с водни оръдия. От началото на антиправителствените митинги в страната през октомври при конфликти с органите на реда са починали повече от 20 души, ранените са над 2 000.

Чилийците упорстват за смяна на икономическия и обществения ред. Протестите не престават макар оповестените от държавното управление промени.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР