60 процента от проверяваните в България случаи на измами с

...
60 процента от проверяваните в България случаи на измами с
Коментари Харесай

60% от измамите с еврофондове в България са прекратени или отхвърлени

60 % от проверяваните в България случаи на измами с европейски средства са били отхвърлени или прекъснати от прокуратурата. Това се споделя в отчет на Европейската счете палата за противодействието на измамите със средства от европейските кохезионни фондове през последните пет години. Освен България европейските инспектори са създали инспекция и във Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания.


Въпреки че има прогрес през последните години, страните членки на Европейски Съюз към момента не се оправят добре с измамите при разходването на средства по политиката на доближаване. Това демонстрира най-новият отчет на Европейската счете палата. Самите тествани страни, измежду които е и България, считат, че прилаганите от тях ограничения за битка с измамите с евросредства са задоволително положителни. Според европейските инспектори обаче тези изводи са " прекомерно оптимистични ".

В отчета се споделя, че службите, които управляват изразходването на евросредствата у нас, не са оценявали добре рисковете от машинация, в някои случаи са ги определяли като ниски и изобщо не са започвали инспекция.

Прокуратурата пък е отхвърлила или прекратила 60 % от тестваните случаи. От няколко години Европейската комисия започва план за използване на по този начин наречените пактове за честност - съглашение, което органът, отговарящ за възлагането на дадена социална поръчка, подписва с икономическите оператори, подаващи предложения за контракта. Те се задължават да се въздържат от корупционни практики и подсигуряват бистрота. Според отчета на сметната палата тези пактове регистрират позитивни резултати в някои страни, само че България не се загатва измежду тях.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР