60% от внасяните у нас лекарства след това се изнасят

...
60% от внасяните у нас лекарства след това се изнасят
Коментари Харесай

60% от внасяните у нас лекарства след това се изнасят за други страни


60% от внасяните у нас медикаменти по-късно се изнасят за други страни. Това оповестиха от асоциация „ Хипофиза “. Пациентите от асоциацията са пострадали от противозаконния реекспорт и от година и половина не съумяват да намерят медикаментите си, осведоми Българска национална телевизия. Според техни данни, изискани от публични институции, се оказва, че две трети от компаниите, които изнасят медикаменти, не уведомяват за това Изпълнителната организация по медикаментите.

Ваня Добрева от асоциация „ Хипофиза “ е една от пациентите с незлокачествен израстък на хипофизата. Но с цел да не се разраства, се нуждае от непрекъсната терапия. От година и половин, обаче, нейното лекарство непрестанно липсва. Липсват и съответни пояснения за какво. Затова от асоциацията създали лично изследване.

„ За нашето съответно лекарство съгласно информацията, която получихме в Изпълнителната организация по медикаментите единствено едната компания най-големият експортьор е оповестила 384 пъти че има желание да го изнася за 9 месеца. Което значи че даже и половината от желанията да са осъществени, това е компанията, която оставя нашите пациенти без лекарства. Тя е една от компаниите “, разяснява Добрева..

Сравнявайки формалните данни, получени от митниците и Националната организация по приходите, се оказва даже, че компаниите които внасят и изнасят техните медикаменти, са взаимосвързани.

„ Нито една от компаниите регистрирани в ИАЛ няма контракт с компанията, която внася нашите медикаменти. Това са други компании, най-вероятно на същите хора “, прецизира Ваня Добрева.

И въпросът на пациентите е за какво Изпълнителната организация на по медикаментите не е осъществила надзор. Много по-голям ужас провокира справката от здравната каса за отпуснатите и платените количества от медикаментите, които са най-интересни за успореден експорт. Оказва се че са били плащани в пъти повече в сравнение с са изписвани. За някои медикаменти важи и противоположното.

„ Ако това в действителност е информацията, с която те разполагат, това значи че те нямат никаква визия какво става с протоколите и техните заплащания, тъй като, вие видяхте, има разлика от хиляда пъти. Явно че осведомителните системи в нашето опазване на здравето са в пагубно положение. Няма никаква концепция какво става с пазара на медикаментите “, разяснява Стойчо Кацаров от център за отбрана правата в опазването на здравето.

Още повече, че съгласно данните, получени от пациентските организации, износът на медикаменти не е за 400 милиона, а за милиард и 500 милиона. Затова концепциите на ръководещите да се следи износа и да се стопира при потребност, съгласно пациентската организация няма да проработят. Затова оферират други ограничения.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР