60% от българите твърдят, че независимо от проблемите, които създават

...
60% от българите твърдят, че независимо от проблемите, които създават
Коментари Харесай

Скандалите дърпат ГЕРБ надолу

60% от българите настояват, че без значение от проблемите, които основават " Обединените патриоти ", главната отговорност за властта е на партията на Бойко Борисов.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Есента на Борисов

Новият политически сезон стартира с оставки на трима министри вкупом, само че това към този момент не носи стремежи резултат
14 сеп 2018
" Алфа рисърч ": Оставките не носят автоматизирано доверие към властта

61% от българите утвърждават напускането на тримата министри, само че също толкоз не се въздействат от това при оценката на кабинета
3 сеп 2018 Убийството в Русе евентуално ще има напълно елементарно измерима политическа цена за ГЕРБ. През последните месеци всеки по-голям скандал в страната изяжда от електоралната поддръжка за най-голямата ръководеща партия, демонстрира последното постоянно тримесечно изследване на социологическата организация " Алфа рисърч ". Това се случва без значение от мощните реакции на ГЕРБ (като да вземем за пример промяната на трима министри) и прекомерно евентуално нещастието в Русе ще има същия резултат. Особеното в обстановката е, че изгубената поддръжка не се придвижва към нито една друга партия и неналичието на съответна политическа опция в действителност е главната причина ГЕРБ (поне засега) да не се срутва повече.

В края на септември ГЕРБ се намира в най-ниската си точка на утвърждение за последната една година - 22.2% от българите биха дали своят вот за партията на Бойко Борисов, в случай че изборите бяха в този момент. През цялата минала година процентите вървят надолу с малко изключение - през юни, в края на председателството на Европейски Съюз. Три месеца по-късно ГЕРБ е изгубила близо 2 процентни пункта утвърждение и е паднала под равнището от септември 2017 година - 25.1%.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Намаляващата поддръжка обаче е малко евентуално да провокира рецесия и предварителни избори. " Това, което се случва в ръководещите, не прелива заем на доверие към опозиционните партии, само че основава една сензитивност и неспокойствие в обществото и не знаем в идващите месеци тази симбиоза накъде ще тръгне ", разяснява Боряна Димитрова, шеф на " Алфа рисърч " пред bTV. Според нея, " в случай че не стане нещо извънредно, няма да има предварителни избори. "

Събитията от последните седмици демонстрират, че на пръв взор частни случаи се разрастват до национални рецесии, което е сигурен знак за раздразнителност в обществото. Предсрочни избори може и да няма, само че за сметка на това напрежението ще се резервира. Към това ще се добави и огромна доза политическа раздразнителност поради двата типа избори идната година - за европарламент напролет и локалните през есента.

Личната призма

Всичко това приказва, че за Борисов предстоят сложни месеци, в които свадите ще изкачат отвред. През последните три месеца събитията, които са повлияли най-вече върху отношението на българите към ръководещите, не са чисто политически, а по-скоро са свързани с терзанията за всекидневието и не е мъчно да се допусна, че убийството в Русе няма да обърне наклонността в позитивна посока. С най-голяма тежест за настроенията в обществото към края на септември са злополуките и нещастието край Своге, повишението на цената на природния газ и ограниченията против чумата по козите и овцете. Едва по-късно се подреждат несъгласията с президента, промяната на министрите и споровете сред патриотите. Въпреки че на пръв взор три пункта спад не наподобява като срив в утвърждението за ГЕРБ, в дълбочина за настройките може да се съди и посредством още един инструмент - показател, който мери упованията за развиването на обстановката в идващите месеци, който " Алфа рисърч " изготвя към този момент за повторно. При него най-вече се утежняват прогнозите за политическата непоклатимост в идните седмици, както и тези за икономическото развиване, финансите на семействата и сигурността. И по този фронт за ГЕРБ предстоят сложни месеци. Нарастващата инфлация ще стане още по-чувствителна тематика през зимните месеци, когато разноските на хората ще бъдат по-големи.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

ГЕРБ няма доста място за маневриране, що се отнася до отговорността за тези негативни настроения. След седмици, в които главните разногласия бяха в ръководещата коалиция, а не с опозицията, 60% от българите настояват, че без значение от проблемите, които основават " Обединените патриоти ", главната отговорност за властта е на партията на Бойко Борисов.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

На хоризонта

Ако някой в Българска социалистическа партия си мисли, че спадът при ГЕРБ е автоматизирано утвърждение за опозицията, то това е илюзия. Дистанцията им с ръководещите се съкратява, само че това не е тяхна заслуга. Нещо повече - и социалистите губят 0.5 пункта от електоралната си поддръжка, която е 19.7%. От септември 2017 година те не се падали под 20%. Очевидно не могат да убедят българите, че са опция, която заслужава поддръжка. Не оказва помощ и прословутата Визия за България, показана още през юли в София, а от края на септември и в цялата страна.

Все отново сега социалистите са на едвам 2.5 пункта зад ГЕРБ в желанията на гласоподавателите - най-малката разлика сред ръководещи и съпротива от най-малко година насам. Само преди три месеца дистанцията беше 4.4 пункта. Една от дребното партии, които усилват поддръжката си, е Демократична България - от 2.2% на 2.9%. Предвид ниската база нарастването наподобява огромно, само че към момента е надалеч от това да притегля основна част от десните гласоподаватели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР