60 години след първото й представяне, картина със сватба между

...
60 години след първото й представяне, картина със сватба между
Коментари Харесай

„Родопска сватба”: Отречена преди години картина отново е на показ в Смолян

60 години след първото й показване, картина със женитба сред християнин и мюсюлманка, която е отречена по времето на социализма, още веднъж е изложена в Художествената изложба в Смолян.

„ Родопска сватба” е с внушителните размери 4 на 2,5 метра. Рисува я смолянският художник Анастас Стайков (1905 година - 1988 г.) в продължение на седем години – от 1951 година до 1958 година

Показват я в Пловдив. „ Била е доста добре призната от публиката, само че е получила огромни рецензии от тогавашното управление на Съюза на художниците и от изкуствоведи. Бил е упрекнат във педантизъм, реализъм, че не това е изкуството и по-специално изкуството на социалистическия реализъм”, споделя шефът на художествената изложба Иван Пеев.
Снимка: bTV
Според уредника „ Фондове и живопис” Ангел Консулов мащабът на картината безусловно е засенчил останалите и слухът за нея стигнал до София. Скандалът обаче не е поради младоженците от двете разнообразни вероизповедания – по това време смесените бракове не били нещо нечувано и властта нямала нищо срещу тях.

Повечето от първообразите на Анастас Стайков са били от неговото семейство – счита се, че брачната половинка му е театралничила за доста от женските облици, а детските са основани благодарение на щерка му Мария.

Окръжният национален съвет в Смолян изплаща картината. Била е изложена в Пангаловата къща, в Учителския институт. След години се оказала още веднъж при създателя си.

Стайков подарява картината на Смолянската изложба. Била е в окаяно положение. Две години и доста средства са нужни за реставрацията й. Днес може още веднъж да бъде забелязана в Художествената изложба на Смолян.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР