60 години, след като кучето Лайка стана първото живо същество,

...
60 години, след като кучето Лайка стана първото живо същество,
Коментари Харесай

Мишки, риби и мушици: животни още се изпращат в Космоса


60 години, откакто кучето Лайка стана първото живо създание, което излезе в орбита, животни към момента се изпращат в Космоса - въпреки че в наши дни към висините се издигат доста по-малки същества.

Джули Робинсън, основен академик по програмата за Международната галактическа станция, изяснява какво научаваме от животните в орбита.

- Защо към този момент няма кучета, котки или маймуни?

Първоначално единствено животни са изпращани отвън Земята поради несигурността дали бозайници ще могат да оцелеят при тези условия и страха, че хората могат да се задушат. Днес става дума за задачите на биомедицинските проучвания.

- Какво се случва в този момент и по какъв начин се приспособяват?

Точно както с проучванията на Земята, нормално се употребяват гризачи, плодови мушици, риби и други дребни животни. Има няколко научни проучвания с охлюви.

За всеки опит в орбита, астронавтите се нуждаят от особено образование. Това е стрес и за двете страни. Когато мишките се качат на борда, те са сюрпризирани, само че скоро се научват по какъв начин да употребяват местообитанията си, по какъв начин да се движат и пият, да спят и да ядат по непосредствен до нормалния метод. Рибите пък се приспособяват доста бързо.

- Какво научаваме?

Експериментите, които се вършат с мишки в Космоса, са доста сходни на тези тук. Те нормално са ориентирани към области, в които се опитваме да подобрим човешкото здраве. Пример по тази причина е битката с остеопорозата и загубата на мускули. В Космоса тези дребни животни, също като хората, губят костна компактност и мускулна маса, в случай че не се упражняват. И рибите са значими в този аспект.

Обикновено проучването има двойна цел - да се понижим риска от бъдещи изследвания отвън орбитата на Земята, само че също по този начин и помощ за планетата и здравето за нейните поданици. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР