60 - 80 души протестират срещу мен, аз мога да

...
60 - 80 души протестират срещу мен, аз мога да
Коментари Харесай

Гешев: 60 души протестират срещу мен, аз мога да изкарам 120 роднини и приятели

60 - 80 души стачкуват против мен, аз мога да изкарам на улицата 120 родственици и другари, в случай че желая! Всеки пази нещо, което реши. Нека хората преценяват кое е положително и кое е неприятно! Няма метод и не е обикновено, всички да харесват основния прокурор, това ще значи, че той не си прави работата! ".

Така определеният наново предходната седмица Иван Гешев разяснява в Русе продължаващите митинги против неговата номинация и избора на Висшия правосъден съвет. И през днешния ден от Инициатива " Правосъдие за всеки " и гражданско съдружие БОЕЦ провеждат следващия митинг пред Съдебната палата в София от 18 ч., а по-късно уредниците плануват шествие до постройката на президентството с апел към президента да не подписва декрет за назначение на Гешев, а да изиска пояснение от Конституционния съд.

По думите му, някой не желае прокуратурата да си прави обикновено работата и по тази причина инспирира митинги. Въпреки това, Гешев сподели, че всеки има право да показва гражданската си позиция.

" Някои от тези, които стачкуват, откровено имат вяра по някакви аргументи, че са прави – добре. Не мога да им забраня това нещо, имат право да стачкуват. Други просто пазят избрани наранени от работата на прокуратурата по използване на закона ползи! Това е цялата работа! ", добави Гешев.

Той няма планове да се извини на Атанаска Дишева от съдийската гилдия, която сподели, че е била застрашена в една от почивките по време на разискването и гласуването на 14 ноември във Висш съдебен съвет. Съдии от цялата страна приканиха Гешев да се извини и желаеха против него да стартира дисциплинарно произвеждане.

" Прочетох, че някой желае да се извиня на госпожа Дишева. Не считам да се оправдавам на някой поради това, че този някой няма възприятие за комизъм! Иначе, дай Боже, и мен по този начин да ме заплашват, че имам блестяща политическа кариера, вие някакъв проблем в това виждате ли? ", разяснява Гешев.

Той съобщи, че не е чувал за концепцията Сотир Цацаров да оглави антикорупционната комисия КПКОНПИ, само че сподели, че би работил с всеки, на каквато и да е позиция в държавните институции, тъй като почита българските институции.

Според него сегашната обстановка единствено с един претендент за значим пост, не е казус.

" Аз съм правист - което е законно, е вярно! Ще ви дам три образеца. Аз бях самичък, когато аплайвах за Специализираната прокуратура. Някой повдигна ли въпроса тогава? Сещате ли се какво е правила Специализираната прокуратура преди 2016 година и че съществува изобщо, а каква е в този момент? Това не е фукане, това е констатация ", уточни Гешев.

" Сещате ли се за Международния валутен фонд, че бяха изменени разпоредбите, тъй като не отговаряше на статута на съответния претендент? Сещате ли се, че господин Борис Велчев беше самичък претендент – имаше ли проблем, че още двама ръководители на Върховния административен съд също бяха сами? Казвам ви, че в тази ситуация става въпрос за двойни стандарти, просто един кръг хора, вие ги наричате олигарси и съответния медиен кръг към тях, са срещу избора ми, срещу цялата процедура и срещу прокуратурата! ", счита определеният наново за основен прокурор.

По думите му, през последните три години прокуратурата работи изключително интензивно, по метод, по който не е работила след 1989 година.

Как Дишева изясни заканите пред членовете на Висш съдебен съвет - тук
Първите думи на Гешев, Цацаров и министър Данаил Кирилов след гласуването - тук
Как бе определен наново Иван Гешев - тук
Как протече съвещанието във Висш съдебен съвет и митингите извън - четете тук.
Защо Румен Радев върна избора на Гешев за основен прокурор - четете тук
Първото чуване и гласоподаване за Иван Гешев - четете тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (195)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР