60-20-20 и президент – така най-общо изглежда предложението на д-р

...
60-20-20 и президент – така най-общо изглежда предложението на д-р
Коментари Харесай

60-20-20 за депутатите в НС: Новият модел, предложен от д-р Ел Масри

60-20-20 и президент – по този начин най-общо наподобява предлагането на доктор Зияд Ел Масри за смяна в модела на ръководство на България, за който към този момент близо две години приказва анализаторът. В ефира на Дарик той показа своето виждане за смяна, която по думите му ще стартира да се случва доста скоро в страната откакто стане ясно, че предстоят следващите предварителни избори за парламент.

„ Още на следващия избор през 2021 година стана ясно, че хората не желаят да дават доверието си на едни и същи политици в разнообразни костюми или преобразени с вижданията на други партии. Ниската и все по-ниска изборна интензивност, демонстрира че изборът не е в опция, а е като избор сред три типа гибел. Отказът на жителите да отидат до урните е индикативен, че те нямат упования и вяра тези политици да изведат България на по-стабилно икономическо и обществено равнище. Резултатите от последните 32 години, в които сме или в статично състояние или става по-зле са явен знак, че не партиите, а целият политически модел би трябвало да се промени “, сподели доктор Зияд Ел Масри.

Неговите прогнози са още от идната година недоволството да стартира ясно да обрисува потребността от нов модел. „ Светът се трансформира. Динамиката, която виждаме към този момент да се случва освен в Европа, а и в множеството цивилизовани страни демонстрира към този момент различен курс. И ние няма да можем да устоим със старите разбирания и правила на новата действителност “, предвижда той.

Според доктор Ел Масри, съответна смяна, която ще отговори и на публичните потребности ще бъде с ограничение на партийната власт в Народното събрание и закрепен % гражданска безпартийна квота. „ Народните представители от партиите би трябвало да бъдат не повече от 60% от състава на Народното събрание, а 20% от местата да се дадат на личностите. Хора, които или да бъдат безпартийни или най-малко 5 години да не са били дейни в партии. Такива, които са уважавани, сполучливи, хора, които политически подтик са съумели да трансформират средата, в която живеят. Убеден съм, че такива персони, ще получат доста повече доверие, в сравнение с претендентите, от която и да е групировка. За да бъдат в избори обаче е нужно да има разнообразни условия. Ще са им нужни по-малко гласове с цел да бъдат избираеми, най-малко на половина от тези за кандидат-депутати от партии. Останалите 20% да бъдат на президента “.

Д-р Зияд Ел Масри предвижда, че при сходно систематизиране ще има повече самостоятелност и по-малък риск от решение под напън и персонални облаги, в сравнение с при досегашните способи, в които политическите обединения се сливаха в една хомогенна маса, тясно обвързвана с персонални ползи на една или друга група. А присъединяване на определени от президента депутати, изяснява по този начин: „ Президентът не може да има еднолична власт, само че за тези две години най-малко видяхме при краткотрайните държавни управления, че решенията се вземат доста по-лесно при този модел на работа “.

Условията, които обаче ще важат както за централна по този начин и за локална власт да бъдат за трите съществени органа ще са – кмет, президент, основен прокурор да има право на не повече от два мандата в ръководството.

Какви са претекстовете на това предложение, по какъв начин би функционирал този модел на ръководство и при какви условия с цел да има повече успокоение и успеваемост, чуйте в звуковия файл от изявлението, което Дияна Бедросян и Никола Попов организираха с доктор Зияд Ел Масри:
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР