60 000 ще са първокласниците в страната тази година, по-малко

...
60 000 ще са първокласниците в страната тази година, по-малко
Коментари Харесай

Готови ли са училищата за първия учебен ден?

60 000 ще са първокласниците в страната тази година, по-малко спрямо предходната. С 300 по-малко ще са те и в София. 12 500 деца ще прекрачат за първи път учебния предел, сподели за " По света и у нас " началникът на Регионалното ръководство по образованието Ваня Кастрева. Готови ли са учебните заведения за първия образователен ден, който тази година е на 16 септември? Ще продължат ли ремонтите и в образователно време? Всички учебници ли са доставени, споделя Елиана Димитрова.

През лятото в столичните учебни заведения бяха направени над 140 ремонта. Реконструкциите варираха от козметични до в действителност съществени в част от учебните заведения.
Елиана Димитрова: В 20 столични учебни заведения ремонтите ще продължат и след началото на образователната година. Едно от тях е столичното 134-то учебно заведение, където се подменя цялата парна апаратура.
Тук ремонтът не е волност, а резултат от повреди по време на образователната година. Забавяне на просветното министерство и закъснялата социална поръчка водят до това ремонтът на цялата отоплителна апаратура да стартира едвам преди броени дни.
Весела Палдъмова, шеф на 134-то СУ: Категорично до 15-ти ние няма да успеем да се оправим, само че е основана организация и след откриването на образователната година поетапно ремонтът да продължи, без да се да се нарушава образователния развой. Това ще бъде до края на месец септември, бих могла да кажа до началото на месец октомври.
Сред другите учебни заведения, в които ремонтите ще продължат са Испанската гимназия и 129-то учебно заведение, Първа британска и 112-то учебно заведение, 63-то учебно заведение, 30- то, 70- то, 64-то. Колкото до безплатните учебници до 7-ми клас, те към този момент са в учебните заведения, ревизира екипът ни. Тази година по изцяло нови учебници ще учат четвърти и десети клас, а историята за 10-и клас беше утвърдена едвам в средата на август.
Ваня Кастрева, шеф на РУО-София: Към сегашния миг нямаме заплаха и данни за закъснение в това число и за историята за бъдещите десетокласници, също така учебната документи също е доставена в столичните учебни заведения.
Хартиените дневници обаче ще понижават, защото тази година просветното министерство обезпечи средства за електронни дневници за всички учебни заведения в страната. В столицата 100 нови учебни заведения ще се възползват от тях.
Ваня Кастрева, шеф на РУО-София: Не мога да се похваля, че всички столични учебни заведения ще минат на електронни дневници, само че процентът им в действителност последователно се усилва.Весела Палдъмова, шеф на 134-то СУ: Надявам се родителите да са удовлетворени, тъй като информацията идва при тях доста бързо и имат опция да наблюдават развиването на детето непрестанно.
Намаля броят на търсените в София учители преди началото на образователната година - от 680 през юли на 300 през септември. Търсят се най-вече начални и детски учители.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР