6 паралелки в VIII клас в Мездра и 2 в

...
6 паралелки в VIII клас в Мездра и 2 в
Коментари Харесай

Шест паралелки ще приемат осмокласници в Мездра /снимки/

6 паралелки в VIII клас в Мездра и 2 в община Роман са планувани за образователната 2020/2021 година На работна среща беше разискван Държавният план-прием в VIII клас в общините Мездра и Роман. В полемиката взеха присъединяване регионалният шеф на Враца Малина Николова, началникът на Регионално ръководство на образованието (РУО) Галина Евденова, кметът на Мездра Иван Аспарухов, заместник-кметът на Роман Соня Тинчева, ръководителят на Общинския съвет Яна Нинова, работодатели, шефове на учебни заведения, общински съветници и представители на Дирекция "Бюро по труда "1 осведомят от Общината.
Галина Евденова заяви, че за настоящата образователна година са били планувани 67 паралелки в VIII клас, от които 20 профилирани и 47 професионални, в т. ч. 8 с дуална форма на образование. Реализирани са 61, а останалите 6 професионални паралелки са закрити заради неналичието на искащи да се oбучават по специалности, свързани с хотелиерството, автотранспорт, електрообзавеждане на жп техника и обработка на скални материали. Налице е и реализация по изучаваната специалност.
Догодина приблизително обучение се чака да завършат 133-ма седмокласници в община Мездра и 43 в община Роман. На тази база вероятният брой паралелки, в които се възнамерява да се реализира банкет в VIII клас за образователната 2020/2021 година, е: 6 паралелки за община Мездра (в СУ "Иван Вазов ", СУ "Св. Климент Охридски " – Зверино, ПГ "Алеко Константинов " и ПГ по МСС – Мездра), и 2 паралелки за община Роман (в СУ "Васил Левски " – Роман). От Община Роман оферират едната паралелка да бъде професионална, компетентност "Производство на кулинарни произведения и питиета ", а другата – профилирана с профил "Природни науки ".
Становището на Община Мездра за Държавния план-прием в VIII клас за идната образователна година ще бъде показано в РУО – Враца в период до 20 декември 2019 година След съвещания с директориите на учебни заведения в него ще бъде написано в какъв брой и в какви професионални и профилирани паралелки ще бъде сбъднат банкет след VII клас следващата година в двете професионални гимназии и в двете междинни учебни заведения в общината.
Позицията, към която се сплотиха участниците в полемиката е, че за правенето на уравновесен план-прием, съгласуван с нормативните условия и с потребностите на пазара на труда, е належащо да си подадат ръка Общината, бизнесът, учебните заведения и родителите.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР