6 медицински хеликоптера се очакват у нас, след като вчера

...
6 медицински хеликоптера се очакват у нас, след като вчера
Коментари Харесай

До края на 2023 г. трябва да получим първия медицински хеликоптер

6 медицински хеликоптера се чакат у нас, откакто през вчерашния ден Министерството на здравеопазването разгласи социална поръчка.

" В момента няма нищо сериозно, което да кажем, че е на ръба на закона. Важното е, че се върви напред към това България да се снабди с чисто нови медицински хеликоптери. " Това съобщи в студиото на " Денят стартира " изпълнителният шеф на медицинския и въздухоплавателен оператор Георги Гвоздейков.

Краят на 2023 година е срокът по стратегия " Региони в напредък ", до който би трябвало да се достави въздухо-плавателно средство. Над 135 милиона лв. е оповестената цена за един хеликоптер. Тази сума е планувана в Плана за възобновяване и развиване.

" В самата цена за доставката има включени доста услуги. Това са скъпи уреди, скъпа техника. Там е включено образование, поддръжка. " изясни още Гвоздейков.

В оповестената цена се включват още и образованието на водачите и на механически екип за поддръжката на въздухо-плавателното средство. " Хеликоптерите ще бъдат с цялостно здравно съоръжение. Ще има нужните принадлежности за по-нататъшно техническо обслужване ".

Активистът към идеята " Хемс " Виктор Иванов дефинира интензивността към доставката на медицински хеликоптери като общоприета и добави, че се губи ползата за бистрота към поръчката. " Хората към този момент губят самообладание. Склонни са даже да създадат компромис с прозрачността, с цел да се подписа тази услуга след 10 години буксуване ".

Според деятеля, повода за забавянето на доставката на медицински хеликоптер се дължи на неналичието на административен потенциал в Министерството на здравеопазването, Министерството на превоза и Министерството на вътрешните работи.

" Това е сложен план, който включва координацията сред три министерства и ми се коства, че когато една страна 10 години се е управлявала със СМС и нареждания, които имат административния капацитет или са го имали, когато им се разпореди задача, която е по комплицирана, когато би трябвало да основат визия, тактика, да предложат промени в закона просто нямат административния потенциал да се оправят. Мисли се един метър напред. Няма явен небосвод. Няма ясно визия по какъв начин този план ще бъде развиван в предстоящ, по какъв метод ще става неговата финансова прехрана ". Така Георги Гвоздейков изясни издръжката на годишна база на плана.

В 98% от европейските страни, които оферират тази услуга, финансирането се прави от обществото. Тези средства се внасят като годишен членски импорт към организацията, която е с нестопански профил. Тази процедура може да бъде приложена и у нас.

" България ще бъде разграничена на три зони от Южната част на Стара планина и три зони от Централната част на Стара планина. " изясни Георги Гвоздейков. Базите на хеликоптерите ще бъдат към Пловдив, Ямбол, Сливен, Варна, Шумен, Горна Оряховица, Плевен, Долна Митрополия. Времето, за което хеликоптерът би трябвало да стига до мястото на произшествието, е 25 минути ".

Заплащането на медицинския личен състав, който ще обслужва пациенти в хеликоптерите, следва да е същото като това в останалите европейски страни.

Автор: Ерика Шаумян
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР