6 иновативни стартъпи бяха избрани от международно експертно жури да

...
6 иновативни стартъпи бяха избрани от международно експертно жури да
Коментари Харесай

Топ 6 европейски стартъпи в здравеопазването с достъп до 60 000 евро безвъзмездни средства


6 новаторски стартъпи бяха определени от интернационално експертно жури да продължат към финала на състезанието за започващи компании на EIT Health InnoStars Awards за безплатни средства с общ размер 60 000 евро.

Иновациите в областта на опазването на здравето са:

- Уникална умна система за инхалиране на компанията FindAir. Системата се синхронизира с приложението FindAir и пациентите получават незаменима персонализирана информация по какъв начин да избегнат астматичен припадък и при положение на подобен по какъв начин да бъдат готови. (Полша)

- Услуга с изкуствен интелект за предсказание на равнището на кръвната захар при диабетици, където прогнозата в действително време се проучва от неповторимите данни на пациента. (DiabTrend, Унгария)

- Терапия на суперинфекции (SIT) – биологична терапия, която подтиква вродената имунна система на приемника, Лекарственият артикул е непатогенна двойна верига на птичи РНК вирусен вектор, която потиска репликацията на патогенни вируси (като HBV [ДНК] и HCV [РНК]) посредством активиране на интерферон-зависими антивирусни пътища. (HepC, Унгария)

- Иновативен диагностичен мобилен генетичен анализатор (Genomtech, Полша)

- Решение за търсене на изображения, основано на дълбокото машинно образование, което прави цифрово рентгеново изображение на пациента и употребява базата данни на болничното заведение предлага, с цел да открие най-близките от радиологична позиция сходни случаи и техните отчети. (Oxipit, Литва)

- Автоматичен 3D скенер, който може да пресметна за по-малко от 30 секунди геометрията и размера на пациент. (Holey, Италия)

Финалистите са екипи от Италия, Литва, два тима от Полша и два от Унгария. Те ще показват своите артикули на финала на 16 ноември в Будапеща, където спечелилият ще получи 25 000 евро.

Отборът, класиран на второ място, ще получи 20 000 евро, а този – на трето, ще получи 15 000 евро, с цел да осъществят своите артикули. Екипите минаха на образования по какъв начин да подобрят бизнес проекта си и уменията си да създадат първите си вложения в два поредни просветителни лагера в Коимбра (Португалия), проведени в инкубатора на Институт „ Педру Нуниш “ (Instituto Pedro Nunes – IPN). Институтът, който през 2010 година бе отличен с " Най-добър научнобазиран развъдник ", е един от най-престижните сътрудници на EIT Health. Конкурсът беше проведен за микро- и дребни предприятия, спинофи и започващи компании, които към този момент имат първообраз или най-малък жизнерадостен артикул (MVP).

Централноевропейските тимове са болшинство измежду финалистите

" Най-важното, което научихме по време на работа с EIT Health, е кои са факторите, които въздействат на нашата публика. Изключително потребно беше и да обменим информация с други стартъпи по отношение на медицинския развой и клиничната оценка на медицинските произведения “, сподели Томас Микош, съосновател и Ръководител на бизнеса във FindAir, компания производител на неповторима умна система за инхалиране, която при приложимост следи всички значими данни и индикатори на пациента. Системата може да помогне за попречване на астматичен припадък, може да понижава нужните дози на медикамента и да „ образова “ пациентите какви са причинителите на епизодите, като по този метод хората, които я употребяват, могат да водят по-качествен живот. Системата се синхронизира с приложението FindAir и по този начин пациентите получават незаменима персонализирана информация по какъв начин да избегнат астматичен припадък и при положение на подобен, по какъв начин да бъдат готови.

" Регламентите са от първостепенно значение. Понякога ние се концентрираме и мислим единствено за техническите елементи, създаването, успеваемостта и подобряването на продукта, само че занапред нататък ще обръщаме повече внимание и ще се концентрирам върху политиките и документите “, сподели Кароли Хавлик. Брат му и съосновател на унгарския DiabTrend Маркел Хавлик добави: " Трябва да не спирате, с цел да откриете верния вложител. Инвеститорът има голямо значение и в случай че не можете да мечтаете дружно или изгубите доверието му, това е доста огромен проблем. Комуникацията на продукта също е от значително значение, както е значимо и да имате и добра правна консултация ". Хавлик работят дружно и с третия си брат Тамас и създават услуга с изкуствен интелект за предсказание на равнището на кръвната захар при диабетици, където прогнозата в действително време се проучва от неповторимите данни на пациента.

Унгарската компания HepC работи върху терапия на суперинфекции (SIT) – биологична терапия, която подтиква вродената имунна система на приемника. Лекарственият артикул, с който компанията кандидатства, е непатогенна двойна верига на птичи РНК вирусен вектор, която потиска репликацията на патогенни вируси (като HBV [ДНК] и HCV [РНК]) посредством активиране на интерферон-зависими антивирусни пътища. Пациентът получава орално лекарството, което лекува от вирусната зараза, причиняваща заболяване, по време на краен курс на лекуване, до момента в който векторът се почиства безвредно от пациента. Друга компания – Genomtech от Полша – създаде новаторски, патентован диагностичен мобилен генетичен анализатор.

УС на EIT: Нови гении и нови хрумвания идват от периферията

Освен четирите започващи компании от Централна Европа, една италианска и една литовска компании съумяха да се класират в топ 6.

Oxipit от Литва предлага решение за търсене на изображения, основано на дълбокото машинно образование, което прави цифрово рентгеново изображение на пациента и употребява базата данни на болничното заведение, с цел да открие най-близките от радиологична позиция сходни случаи и техните отчети. Резултатът е намирането на стотици шаблони, които към този момент са налични, което е невиждана опция да се съветват авансово случаи, съгласно списък, съдържащ информация, която може да се съпостави с опит, събиран няколко човешки живота. Всяка болница с цифрова база данни ще се възползва, защото методът е „ ваксиниран “ към езиковите бариери и разликите в класификацията.

Holey от Италия създаде автоматизиран 3D скенер, който може да пресметна за по-малко от 30 секунди геометрията и размера на пациента. Софтуерът за 3D моделиране може автоматизирано да генерира виртуалния модел на скобите, позволявайки на лекарите да трансформират параметрите. В резултат имаме бърз и благонадежден 3D принтер, който може да създава няколко скоби по едно и също време, като употребява пластмасови материали.

EIT Health е една от най-големите начинания в международен мащаб в региона на опазването на здравето и е с поддръжката на Европейския комитет и Европейския институт за нововъведения и технологии (EIT). Нашата цел е да развиваме стабилно опазването на здравето и по този метод да подсигурим бъдещи условия за по-здравословен метод на живот и благополучие на хората в цяла Европа. Сред членовете на EIT Health са най-хубавите европейски здравни и фармацевтични компании, университети за естествени науки и научноизследователски институции. С бюджет от 2 милиарда евро, през идващото десетилетие EIT Health ще влага целеустремено в най-хубавите предприемачески гении и креативен мозъци в Европа, с цел да насърчи създаването и стартирането на пазара на решения за „ умни “ артикули и услуги в бранша на опазването на здравето, ориентирани към с провокациите, наложени от демографските промени и застаряващите общества.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР