6-годишно момиче се бори за живота си заради интернет предизвикателствоИнцидентите

...
6-годишно момиче се бори за живота си заради интернет предизвикателствоИнцидентите
Коментари Харесай

Опасна игра - деца поглъщат магнитни топчета

6-годишно момиче се бори за живота си поради интернет предизвикателство
Инцидентите у нас зачестяват, предизвестяват лекарите, редица малчугани от 5 до 15 години с тежки контузии

Нанасят големи вреди върху стомашно-чревния тракт

Опасна нова мода измежду децата, тръгнала от обществените мрежи, докара до редица тежки произшествия и у нас. Заради Тик-Ток предизвикателство, подрастващите се надпреварват да снимат видеа по какъв начин гълтат сякаш на смешка магнити антистрес топчета и имитират пиърсинги на езика с тях. Последният случай е с 6-годишната Мария от Бургас, която се бори за живота си откакто е оперирана по неотложност поради рисковата игра. Това е единствено един от тежките произшествия, оповестиха лекари от “Пирогов” и настояха за възбрана на продажбата на животозастрашаващите продукти, които нанасят големи вреди върху стомашно-чревния тракт. Сред потърпевшите през последните месеци има деца сред 5 и 15 години, разясняват от лечебното заведение.

За рисковата наклонност предизвестиха от огромна верига за детски артикули, след сигнали от родители.
“Родителите ни потърсиха, тъй като ни имат доверие и считат, че можем да помогнем при обезпечаването на по-голяма публичност на случая, в полза на всички деца и родители”, изясняват от веригата. “Призоваваме родителите да не купуват магнитни топчета на децата си, без значение от възрастта им. Да разяснят за заплахите от тези така наречен “антистрес игри”. Да беседват с децата за това, че не на всяко предизвикателство в обществена мрежа би трябвало да се отговаря”, разясняват още те.

Шестгодишната Мария се снабдява с магнитните топчета от батко си, който пък ги получава в учебно заведение, в урок за силата на магнитите. Тя гълтам топчетата в отговор на Тик-Ток предизвикателство, в което би трябвало да имитира пиърсинг в устата като слага върху езика си топчета с диаметър сред 3 и 5 мм. Детето демонстрира първите признаци, мощни болки в корема, месец и половина след “играта”. Какъв е казусът се схваща едвам при рентгеновата фотография. Мария е откарана по неотложност от Бургас в София и оперирана от доктор Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”.

Д-р Стефан Стоилов, началник на отделението по детска коремна хирургия в “Пирогов”: Застрашават живота, сложни са за разкриване
Стотици деца са с тежки увреждания в редица страни



Рентгенова фотография на дете, погълнало железни топчета.

Д-р Стоилов от “Пирогов” споделя, че това е следващият тежък случай в лечебното заведение поради рисковата игра. През последните няколко месеца в “Пирогов” зачестяват интервенции на деца, глътнали топчета поради предизвикването в обществените мрежи.

“Преди Мария, оперирахме 7 часа друго дете на нейната възраст. Извадихме едно по едно 21 магнитни топчета и установихме, че те са провокирали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт”, споделя доктор Стефан Стоилов.

“Тези топчета са необикновено рискови за живота на децата. Трудни са за диагностика, признаците се появяват късно, а и много лекари не осъзнават сериозността на проблема”, добавя той. С ред затруднения и заплаха за живота след усвояване на магнитни топчета са стотици деца във Англия, Португалия, Съединени американски щати, Русия и други

Могат да се извадят единствено със комплицирана интервенция
Пробиват цялата чревна стена
Престояли две месеца в червата на Мария



Децата имитират пиърсинг на езика посредством рисковите топчета.

Опасните топчета са създадени в Китай от доста мощна магнитна сплав. Когато попаднат в корема на детето, те залепват едно за друго, пробиват цялата чревна стена на близкостоящи чревни бримки и образуват чревни фистули, изясняват медиците.

Топчетата не може да бъдат изкарани от там по различен метод, с изключение на посредством комплицирано оперативно лекуване за възобновяване целостта на стомашно-чревния тракт.

“Топчетата бяха “престояли” в щерка ни близо 2 месеца. Бяха проникнали в тънкото и в дебелото черво и предизвикали некроза”, изяснява майката на потърпевшото дете.

“Благодарим на доктор Стоилов, че избави живота на Мария. И умоляваме всички родители да държат децата си надалеч от тази рискова игра”.

Липсва предизвестие за заплаха и възрастово ограничаване

Продават се онлайн на цени от 20 до 80 лв.


В интернет пространството има обилие от разнообразни топчета.

В България има огромно многообразие от магнитни топчета, сподели инспекция в интернет. Може да се поръчат елементарно онлайн, като цените им са сред 20 и 80 лева Петмилиметровите топчетата идват в железна кутия, без никаква информация за вносител, пропагандатор, предизвестие за заплаха или възрастово ограничаване за приложимост.

Модата с магнитните топчета стартира в TikTok и минава в YouTube. Заради зачестилите затруднения след интервенция и изявления в международните медии, Тик-Ток смъква част от клипчетата с пиърсинг предизвикателство. Все още елементи от тях, въпреки и с предизвестие за възрастово ограничаване, може да се намерят в двете обществени мрежи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР