6-годишният Никола Велчев от Варна е едно от децата на

...
6-годишният Никола Велчев от Варна е едно от децата на
Коментари Харесай

Българската Коледа дари хормон на растежа на Никола от Варна

6-годишният Никола Велчев от Варна е едно от децата на " Българската Коледа ". Той получи по този начин нужния му хормон на растежа и към този момент не се усеща друг от своите връстници. Мечтата на Ники да порасне и да доближи растежа на момчетата на неговата възраст се сбъдна.

Този кантар е платен особено за Никола, тъй като всеки нов кг е значим за него и здравето му. Качвал се е десетки пъти за година и половина - време в което той е наддал 11 кг и е пораснал с 13 сантиметра. Разликата във височината и тежестта с неговите връстници в детската градина към този момент съвсем се е стопила.
Марин Велчев - татко на Никола: Виждаме огромно момче, тежко на килограми, на растеж. Следим го всяка седмица по този начин с неспокойствие. Да е у дома и да играе с дребната си сестра, това е обичаното време за Никола. И като всяко дете и той си мечтае за това какво ще работи един ден. Вече няколко пъти е променял желанията си.БНТ: Какъв искаш да станеш като пораснеш?Никола Велчев: Да съм в банката. - И какво ще правиш в банката? - Ще върша пари.
Когато Никола е бил на съвсем 6 месеца, неговата майка вижда, че той изостава в растежа. Когато става на годинка, тя взема решение да потърси лекарска помощ.
Севда Велчева - майка на Никола: Проф. Йотова от варненската университетска болница " Света Марина " сподели, че би трябвало да изчакаме до 4 годишна възраст, тъй като тогава депата от растежния хормон се изчерпват. Ние послушахме... и се оказа, че той в действителност страда от недостиг на растежен хормон.
Лекарите я поучават да потърси финансова помощ от Българската Коледа, защото растежният хормон е безценен.
Севда Велчева: Нямам визия какво щяхме да вършим в случай че не бяха те. Щяхме да тръгнем да търсим други разновидности евентуално, само че не се наложи.
През три месеца Никола е на контролни прегледи в детската ендокринология на болница " Света Марина " във Варна. Само след няколко дни още веднъж му следва хоспитализация. Тогава ще стане ясно какъв брой още ще продължи лекуването му.
 Вижте повече за акцията Българската Коледа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР