6 години след въвеждането на така наречените „мозъчни пейсмейкъри”, които

...
6 години след въвеждането на така наречените „мозъчни пейсмейкъри”, които
Коментари Харесай

Здравната каса поема скъпо лечение за пациентите с Паркинсон

6 години след въвеждането на по този начин наречените „ мозъчни пейсмейкъри”, които оказват помощ за лекуването на Паркинсон, Здравната каса поема финансирането на лечението.

Лечението се ползва в България от 2013 година – близо 20 години откакто е въведено в Европа, съобщи БТВ.

Досега пациентите плащаха по 40 хиляди лв. за устройството, което би трябвало да се подменя на всеки 5 години.



До края на годината е планувано да бъдат поети разноските за лекуването на 20 пациенти, като 13 от тях са за нови имплантации, а 7 – за замяна на устройствата.



Величка Трифонова схваща, че страда от Паркинсон през 2001 година: „ Промени се доста. Едно затваряне вътре в къщата. Не можех да излизам на открито, трябваше с придружител”.



Следват години лекуване с хапчета, само че без необикновен резултат. И по този начин допреди 5 години, когато схващат за мозъчните пейсмейкъри.

За да ги купят, Величка и брачният партньор ѝ събират нужната сума от дарения.

Преди 6 месеца обаче схващат, че батериите на устройството към този момент са изчерпани и то би трябвало да се подмени.

„ Какво е на едно средностатистическо семейство да заплати един косуматив 40 хиляди лв. и след 5 години още 40 хиляди лева”, пита брачният партньор на Величка – Красимир Трифонов.

От 2013 година 32 души са подложени на такава намеса.

Обикновено смяната е огромна и неочаквана. Веднага след включването на стимулатора признаците като трептене, мъчителни крампи понижават неведнъж, изясняват експерти.

Заради големите разноски, тази година от Здравната каса ще поемат разноските по имплантирането и подмяната на устройствата на 20 пациента.

„ Някои от тях са в действителност доста зле, когато им свършат батериите, даже не помнят да идват при нас на контролни прегледи”, споделя Калоян Габровски, член на екипа, извършващ операцията.

Освен на хора, страдащи от Паркинсон, в бъдеще апаратурата може да е в помощ и на пациенти с дистония, както и на такива с тежка меланхолия.

По последни данни хората, страдащи от Паркинсон у нас са 15 хиляди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР