6 години продължават делата между милионера и доведената му дъщеря

...
6 години продължават делата между милионера и доведената му дъщеря
Коментари Харесай

Банев здраво стиска имотите, които трябва да подели с децата на покойната си съпруга

6 години не престават делата сред милионера и доведената му щерка Раиса Иванова
Вече 6 години доведената щерка на Николай Банев - Раиса Иванова, не може да получи наследството на майка си, починалата поетеса и бизнесдама Дочка Банева.
Съдебната сага сред олигарха и 36-годишната жена, възпитаничка на английски университет, стартира още през 2012 година и продължава и до през днешния ден. Раиса, която е щерка от първия брак на Дочка Банева с доктор, води дело за подялба на 9 парцела в София, Ямбол, Троянско. Нейният дял е 1/6 от тях, Банев обаче е твърдо решен да се бори за всеки квадратен метър. Нещо повече, Раиса не може да получи даже бижутата на майка си, които са заключени в сейф в къщата на милионера на ул. “Невена Коканова” в кв. “Бояна”.
Че това е по този начин, се разбра от самия Банев, който в спецсъда се възмути за какво служителите на реда взели накитите на починалата му втора брачна половинка Дочка.
Освен делото за подялба през последните 3 години Раиса подава и десетки сигнали в ДАНС, прокуратурата и следствието, свързани с измами, в това число сформиране на неистинен документи, подправяне на подписи, обезпечение и подбуждане.
Гласът ѝ за първи път бе чут в сряда, когато часове наред бе разпитвана в следствието. Показанията ѝ към този момент са приложени към 132-та тома, събрани по отношение на следствието против Банев, третата му брачна половинка Евгения и майка му Мария за данъчни закононарушения, заграбване и пране на 1 милиарда лева
Освен Раиса е разпитан и брат ѝ - 24-годишният Николай Банев. Покрай делото се разбра, че към този момент 3 години връзките сред татко и наследник са влошени и двамата даже не си приказват.
Причината - Николай Банев-младши към този момент е разсиновен от Евгения Банева по негово предпочитание. Момчето се разочарова, когато схваща, че той и сестра му са подложени на доста опити за измами, с цел да бъдат лишени от всичко, което им се поставя от починалата им майка Дочка.
Когато тя умира след дълга битка с рака на 31 август 2005 година, той е единствено на 11 година Евгения, която на 4 август 2005 година ражда първата си щерка Теодора от олигарха, го осиновява през 2008 година Сестра му Раиса изрично отхвърля изказванието на Евгения, че на смъртното си легло Дочка я е помолила да осинови момчето ѝ.
Делото за делбата сред Раиса, олигарха и брат ѝ завършва на първа инстанция в Софийския областен съд на 22 април 2014 година Банев обаче апелира пред Софийския градски съд и по тази причина правосъдната подялба към момента не е реалност.
След гибелта си Дочка Банева, която се омъжва за него на 31 май 1990 година, оставя на наследниците си - брачен партньор, щерка и наследник, апартамент на бул. “Витоша” със застроена повърхност 72,91 кв. м.
Жилището включва столова с кухня, спалня и сервизни пространства. То е добито по време на брака с Банев. Купено е през май 2005 година на стадий недодялан градеж.
Делбата би трябвало да бъде в съответствие 4/6 за брачна половинка и по 1/6 за децата - Раиса и Николай Банев-младши. Вторият противоречив парцел, за който се води делото, е също вкусен. Той е дворно място в местността Вилна зона - “Киноцентъра” в “Бояна”, с повърхност по схема 1920 квадрата.
В него има и едноетажна солидна сграда с повърхност 30 кв. м, която разполага със стая, кухня, тераса и мазе. Става благосъстоятелност на Баневи през 1996 година
Наследниците би трябвало да си разделят и дворно място в с. Мало Бучино с повърхност 981 квадрата, купено също през 1996 година
Четвъртият парцел е двор в Ямбол на ул. “Дарданели” от 367 квадрата. В него има едноетажна постройка с повърхност 133 кв. м и друга обитаема постройка от 7 квадрата. Имотът е добит преди брака сред Дочка и Николай Банев. Той е подаяние от майката на поетесата, заради което наследствените квоти на съсобственост са по една трета за всеки от съделителите. Според районния съд дворът би трябвало да бъде поделен по следния метод - 15/72 идеални елементи за Раиса и брат ѝ и 42/72 идеални елементи за Николай Банев.
Докато делото върви в Софийския областен съд, ползите на милионера се бранят от служебни юристи, избрани от Софийската адвокатска гилдия. Защитниците излагат забавен мотив. Че Раиса не е правоприемник на умрялата поетеса. Съдът обаче показва по кое време е родена Раиса и по кое време е подписан бракът сред майка ѝ и Банев, от което излиза наяве, че е наследница. Другият мотив е, че парцелите не били поделяеми.
Раиса води и още едно дело против пастрока си, което към този момент е спечелила. То е за засегнатост и клюка. Според правосъдното решение тя би трябвало да получи от него 2500 лева, което към този момент не се е случило, тъй като арбитър реализатор не може да го открие.
Самият Банев обаче също съди Раиса и даже личния си наследник. През 2013 година посредством офшорна компания Банев завежда иск против двамата.
Офшорката претендира, че има да взема 1,1 млн. евро от Дочка Банева, като сумата била отпусната като заем за период от 12 година Заедно с лихвите сумата набъбнала до 2,420 млн. евро. Съдът обаче оставя без придвижване производството по делото на офшорката.
През 2013 година Раиса завежда контраиск, с цел да получи своята част от пестелив влог на майка си в швейцарската банка UBS, в който има малко над 1,2 млн. евро.
Съдът присъжда по 1/6 от сумата на Раиса и Николай-младши, а за Банев-старши остават над 840 000 евро. Неговите пари са преведени по сметка на Juriskando Consultants.
Банев не е изключително сладкодумен по тематиката за сина си Николай. По време на изказването си пред медиите в апелативния спецсъд, когато бе запитан за взаимоотношенията си с Николай-младши, се стресна и сбито сподели: “Той какво общо има?”
Дали най-сетне двете деца ще получат наследството на починалата си майка, което им се поставя и от законова, и от морална позиция, занапред ще се разбере.
Имот №5 се намира също в Ямбол. Той е апартамент с повърхност 42,02 квадрата - кухня, дневна, сервизни пространства, тераса, маза и таван.
Предмет на делото е и дворно място в троянското с. Борима, което се простира на 528 квадрата. В същото село е и седмият противоречив парцел, който е с повърхност 2995 кв. м.
Тримата наследници би трябвало да си разделят и равнища в местността Ялията в с. Борима, която се простира на 22 декара, и на морава от близо декар.
Всички парцели в троянското село са купени по време на брака сред Дочка и Николай Банев. Любопитна детайлност е, че ползите на Раиса се пазят от Радан Кънев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР