6 души от Държавен фонд Земеделие“ (ДФЗ) са задържани за

...
6 души от Държавен фонд Земеделие“ (ДФЗ) са задържани за
Коментари Харесай

6 ареста по високите етажи в Държавен фонд „Земеделие“

6 души от Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) са арестувани за 24 часа. Това сподели заместител основният прокурор Иван Гешев на брифинг по отношение на следствието на Специализираната прокуратура в Държавен фонд „ Земеделие “, съобщи „ Фокус “.

„ В ДФЗ се правят дейности под надзора на Специализираната прокуратура по досъдебно произвеждане за делото против групата, ръководена от обвинения Миньо Стайков. В хода на това досъдебно произвеждане са привлечени към наказателна отговорност 8 лица ", сподели Гешев.

Той добави, че началник на групата е Миньо Стайков, който е с мярка задържане под стража.

„ Налице са и обвинявания за вторични закононарушения за заграбване на евросредва - получени 8 млн. лева и опит да бъдат получени към 5 млн. евро, т.е. на обща стойност 18 млн. лева при позволени предели общо за две стратегии от към 5 млн. лева ", сподели още Иван Гешев. Той добави, че са се събрали още доказателства и данни по това досъдебно произвеждане.

„ За да се случи това нещо, му е оказано подпомагане от чиновници на ДФЗ, които не са изпълнили служебните си отговорности ”, сподели той.

Гешев съобщи, че към този миг са налице доказателства за закононарушение по работа от длъжностни лица от ДФЗ.

„ В резултат на този разбор се правят претърсвания на домашни адреси и на служебните кабинети на 6 лица от ДФЗ, в това число заместник-изпълнителния шеф на ДФЗ, шефове на дирекции и други ”, добави Гешов.

Той сподели, че тези 6 лица са арестувани за 24 часа, в границите на които екипът от следователи от следствения отдел на Специализираната прокуратура и наблюдаващи прокурори ще преценяват какъв брой от тези 6 лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и какви ще бъдат ограниченията за неотклонение.

„ Лицата са 6 единствено за през днешния ден. Във ДФЗ какъв брой от тези 6 ще бъдат привлечени под отговорност, ще се реши през идващите 24 часа от наблюдаващия прокурор ”, добави той. Гешев сподели още, че от май месец до момента са събирани доказателства, изготвяни са експертизи и са разпитвани очевидци.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР