6 блок на АЕЦ Козлодуй“ излезе в авариен ремонт заради

...
6 блок на АЕЦ Козлодуй“ излезе в авариен ремонт заради
Коментари Харесай

Росен Христов: Не изтича радиация от 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“

6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ излезе в спешен ремонт поради утечка в един от парогенераторите. Побързахме да създадем ремонта точно поради планувания ремонт на 5 блок. Радиация не изтича. Утечката е доста под нормата – 10 пъти под нормата.

Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов по bTV.

„ Превантивно спряхме 6 блок в интервал на извънредно ниска консумация “, изясни Росен Христов и добави, че по проект се чака в идващите дни да бъде въведен в употреба.

„ Липсва ни съоръжение, с което да създадем едно обширно проучване. Няколко компании има в света, които могат да го изработят. Преди тези проблеми са били скривани, в това число през 2020 година е имало подобен проблем. За момента се обезпечили употребата на блока, тъй че няма заплаха от разтърсвания и спиране “, съобщи той.

Служебният енергиен министър заяви, че се плануват два реактора на площадката в Козлодуй и два на площадката в Белене. „ Предвиждаме два заместващи и два спомагателни. Шанс да проработят има. Въпрос е механически, финансово откъм периоди кое би било по-добре, това ще покажат анализите. Предмет на оценка е дали потреблението на тези реактори ни задължава да работим по нататък с Русия “, означи Христов и посочи, че лишава към година да имаме данни строим ли на площадката в Белене с това съоръжение, или с друго, като акцентира, че е скъпоструващо да го съхраняваме.

„ Това, което е пропуснато, е точно тази огромна оценка, тъй че Народно събрание да се произнесе един път вечно какво вършим “, уточни той.

По отношение на „ Боташ “, служебният министър на енергетиката добави, че количеството газ е от порядъка на 1 милиард куб. м за година. „ С Турция имаме сделка да използваме тяхната инфраструктура. Имаме достъп до терминалите – можем да го разтоварим, съхраним и пренесем до България “, сподели още той и добави, че първият танкер е от „ Шениер “. Цената е идентична за услугата, която получаваме, като в Турция, акцентира Христов, имаме достъп до всички техни терминали. „ В Гърция си ангажираме слот, разтоварваме танкера, имаме съответна дата, до момента в който тук имаме по-голяма еластичност и по-голяма сигурност “, посочи той във връзка с Турция и добави, че страната ни договаря със международните снабдители и крупните търговци, като „ Шениер “, „ Шел “ и други „ Азерският газ ще минава през интерконектора Гърция-България “, сподели още енергийният министър. Той е безапелационен, че за момента имаме цялостна сигурност за доставките.

„ Газът, който беше нагнетен по контракти от м.г., е от два до три пъти по-висок от пазарната цена “, сподели още Христов по отношение на „ Чирен “ и разгласи, че прогнозната цена за месец май е 90 лева, а за юни от порядъка на 75 лева

„ Газохранилището може да съхранява газа, т.е. нямаме загуби “, изясни още той, само че акцентира, че фактът, че там са затворени такива капитали, не е добре, защото това са доста оборотни средства и това би довело до счетоводни загуби за „ Булгаргаз “ и за всички участници.

Христов разяснява също и че раздаването на обезщетения без задължения от отсрещната страна не е най-икономически виновната политика.

Във връзка с предоговаряне на ПВУ в частта „ Енергетика “, той сподели, че е оптимист откъм опциите за предоговаряне и реализиране на решение, което е преференциално и за България, и за Европейски Съюз. „ Нещата вървят градивно, има безусловно действителен късмет да реализираме съглашение “, заключи служебният енергиен министър. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР