6 355 633 българи са в избирателните списъци с право

...
6 355 633 българи са в избирателните списъци с право
Коментари Харесай

6 355 633 българи имат право на глас на изборите

6 355 633 българи са в изборните описи с право на глас на изборите за Европейски парламент, заяви Централната изборна комисия. Общият брой на изборните секции в страната по прелиминарен лист е 11 661.

Избирателните секции в лечебни заведения, домове за остарели хора или други профилирани институции за даване на обществени услуги, плавателните съдове под българско знаме, в местата за изтърпяване наказване отнемане от независимост и за задържане, се образуват при съществуването на не по-малко от 10 гласоподаватели в период не по-късно от 48 часа преди изборния ден.

Изборният ден в България стартира в 7 ч и завършва в 20 ч. Извън страната изборният ден стартира в 7 ч локално време и завършва в 20 ч локално време.

Когато в 20 ч пред изборното помещение има негласували гласоподаватели, ръководителят и секретарят на комисията откриват техния брой и идентичност, като тези гласоподаватели предават документите си за идентичност на комисията. Само тези гласоподаватели се позволяват до гласоподаване след 20 ч, само че не по-късно от 21 ч (извън страната това е съответното локално време).

Всички секции в чужбина са подготвени да посрещнат гласоподавателите, оповестиха от Министерството на външните работи. Разкрити са 191 изборни секции зад граница.

Избиратели без сегашна регистрация в Република България или друга страна в Европейски Съюз се отстраняват от изборните описи. Избирателят може да изиска да бъде включен от управляващите в изборен лист преди изборите. Ако той не е включен в изборен лист на секция отвън България, може да бъде прибавен в деня на изборите на място. В подобен случай би трябвало да се показа документ за идентичност и да се попълни общоприета декларация, че съответното лице дава отговор на критериите (например, че през последните три месеца лицето е живяло в България или в друга страна в ЕС), че не е гласувало на същите избори и няма да гласоподава в друга секция. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР