6,27 млрд. евро безвъзмездни средства са заложени в плана за

...
6,27 млрд. евро безвъзмездни средства са заложени в плана за
Коментари Харесай

Половината пари от Плана за възстановяване – за климатични цели

6,27 милиарда евро безплатни средства са заложени в проекта за възобновяване и развиване на България. За климатичните цели са заделени 58,9 на 100 от средствата или 3,7 милиарда евро - много над плануваните 37 на 100 в Европейски Съюз.

България не е поискала заеми, само че може да направи това до август 2023-та година, осведомят от Комисията. Безвъзмездните средства са над 10 на 100 от Брутният вътрешен продукт за страната ни през 2019-та година. Затварянето на въглищната централа " Марица Изток " е планувано чак за 2038-ма година. В същото време е заложена правна рамка за декарбонизация, която допуска възбрана за нови въглищни и лигнитни централи до този интервал, а до

2026 година планува 40 на 100 понижаване на въглеродните излъчвания от тях.

Паралелно с това България ще развива сила от възобновими източници. Страната ни надвишава и задачите за цифровия преход - в нашия проект те са 25.8 на 100 по отношение на заложените за Европейски Съюз цели от 20 на 100. Брюксел е извънредно задоволен от заложените ограничения за отчетността и наказателната отговорност на основния прокурор, твърди представител на Комисията. Съветът на Европейски Съюз би трябвало да утвърди проекта ни в границите на 4 седмици.

След това Комисията и България ще подпишат финансово съглашение и ще съгласуват оперативните стъпки. Това би трябвало да стане преди първата поръчка за заплащане на страната ни. Очаква се тя да постъпи в Комисията през втората половина на годината, тогава би трябвало да дойдат и първите заплащания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР