6 200 са само за последната седмица 2 700 са

...
6 200 са само за последната седмица 2 700 са
Коментари Харесай

Над 20 000 горски проверки през юни

6 200 са единствено за последната седмица

2 700 са инспекциите, осъществени за последната седмица в горите от 16-те районни дирекции към Изпълнителна организация по горите и 3 500 - от шестте държавни предприятия, включително и от мобилните им екипи.

Така за целия месец юни общият брой инспекции на обекти, в които се прави дърводобив, както и на транспортни средства, транспортиращи дървесина и на физически лица надвишава 20 000, след инициирания от управлението на Министерство на земеделието, храните и горите по- натоварен надзор в горите. 12 700 са обектите и лицата, тествани от инспекторите на Изпълнителната организация по горите посредством районните ѝ структури през месеца и над 8 000 - от държавните предприятия, които с изключение на икономически, извършват и функционалности по запазване на горските територии.

Над 5000 са тестваните сечища през юни и близо 2 300 обекта за депозиране, преправка и експедиция на дървесина. На територията на осем районни дирекции на Изпълнителната организация по горите са проведени краткотрайни контролни горски пунктове за инспекция на транспортни средства. Горските инспектори дружно с сътрудниците им от държавните предприятия са ревизирали общо над 10 000 моторни транспортни средства, 1100 рибари, 150 ловци и над 1800 физически лица.

Задържани са 520 куб. м дървесина, над 40 моторни транспортни средства, както и кон с каруца за транспортиране на дървесина без постоянни документи, 5 бензиномоторни триона и голям брой други принадлежности за дърводобив.

Близо 500 са формираните актове и над 600 констативни протокола за нарушавания. Най-често срещаните от тях са за противозаконен рандеман на дървесина без нужните документи, липса на GPS система за следене, липса на записи за разчитане на регистрационните номера на товарните транспортни средства, влизащи в обектите, липса на камери за видеонаблюдение на всички входове и изходи в регистрирани обекти по депозиране, преправка и експедиция на дървесина. Засилените дейности по предварителна защита и ограничение нарушаванията в горските територии не престават.

Извършени са близо 100 инспекции по сигнали на жители, като някои от тях са с присъединяване на проверяващи публицисти и представители на неправителствени организации.

И през месец юни продължи почистването на граничната вадичка с Република Македония, като бяха ангажирани близо 100 чиновници на Югозападното държавно дружество. Почистени от дървета и шубраци са 42 километра от граничната линия, като 16 от тях - през месец юни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР