6,1 млн. лв. е загубата за първите три месеца на

...
6,1 млн. лв. е загубата за първите три месеца на
Коментари Харесай

Бивш и настоящ шеф на Александровска спорят през медиите

6,1 млн. лева е загубата за първите три месеца на 2022 година и 300 чиновници са уволнени единствено за една година в Александровска болница, твърди някогашният здравен министър Костадин Ангелов, някогашен началник на УМБАЛ " Александровска " и сегашен народен представител от ГЕРБ, написа news.bg.

В писмо изпратено до медиите той показва " обстоятелства, одитни отчети и писма до министъра на опазването на здравето, доказващи осъществени престъпления, корист с обществени средства и корупция в УМБАЛ Александровска ".

Едното нарушаване съгласно Ангелов е строителство по неотложност и директно договаряне за 3,5 млн. лв.. Той цитира три процедури с реализатор " Танатос Ленд ", на който е изплатено 100% предплатено. Бившият шеф приказва и за нарушавания при подписаните цивилен и консултантски контракти.

Другото, което акцентира някогашният здравен министър е счетоводната загуба за интервала 01 януари 2022г. до 31 март, която е 6,1 млн. лв..

Ангелов е уведомил министър Сербезова за нарушаванията, само че и досега липсват реакции от всички институции. Все отново някогашният шеф е получил отчет от назначен одит, който приета, че не се съблюдават условията на Закона за публичните поръчки.

" След като се срещнах с констатациите от одита, уведомих сътрудниците си народни представители от комисията по опазване на здравето в Народното събрание. Информирах и способените институции да правят инспекции. До момента липсват реакции на всички институции ", написа Костадин Ангелов.

Припомняме, че Александровска болница бе измежду здравните заведения, които бяха посочени за открити нарушавания на брифинга на Министерство на здравеопазването след направени одити. Общите отговорности на 62 лечебни заведения в държавната здравна помощ са 600 млн. лева, а просрочията възлизат на 113 млн. лева

Няма нарушавания, изрично отхвърлят обвиняванията от Александровска болница, също в позиция до медиите.

Положителен резултат е налице при 20 от общо 28 структурни звена на лечебното заведение, изразяващ се в облага от 1,5 млн. лв., сочат данните от доклада за м. май. Данните от планувания счетоводен финансов резултат за юни резервират тази наклонност. Това се случвало за първи път от..... години, пишат от болничното заведение.

От пресцентъра на Александровска болница припомнят и че актуалното управление е заварило най-старата болница в България пред банкрут и с над 70 млн. лв. отговорности. Направените юридически и финансови разбори са устанавили редица проблеми, които трябваше да бъдат незабавно решени. Освен финансови и организационни, те бяха и не престават да имат материално естество.

Това наложи още в самото начало да бъде създадена и приведена в деяние цялостна оздравителна стратегия за основаване на положителна вероятност за стабилно развиване на комерсиалното сдружение и рационализиране на работните процеси в него. Въз основа на установените проблеми и подреждането им по степен на значимост беше основана нова система за вътрешен надзор върху приходите и разноските посредством предоговаряне с доставчиците, преустановяване на неизгодните контракти, уедряване на структури със сходни действия и други

В края на м. май 2022г. Съветът на шефовете взе решение да назначи експерт в региона на финансовото ръководство (прокурист), и към този миг страната на най-високо равнище е ангажирана с идеята за спасяването на Александровска болница, като се чака в околните дни да бъде решен казуса с погасяването на просрочените отговорности на сдружението.

Припомняме и че чиновници на " Икономическа полиция " два пъти афишират, че след инспекция на сигнал за подписани от предходното управление на УМБАЛ " Александровска " ЕАД контракти изпращат сигнал в прокуратурата.

Още доцент Александър Оскар, шеф на Очната клиника в Александровска болница и представител на страната в борда на шефовете на болничното заведение, подаде сигнал и до комисията по проверка в 45-ото Народно заседание.

Костадин Ангелов бе шеф на Александровска болница, до момента в който не стана министър на опазването на здравето в третото държавно управление на Бойко Борисов. Наследи го проф. Борис Богов, който бе отхвърлен от служебния министър Стойчо Кацаров през юни 2021 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР