5G съвсем скоро ще навлезе масово в България, Европа и

...
5G съвсем скоро ще навлезе масово в България, Европа и
Коментари Харесай

А1 показа 5G робот в София

5G напълно скоро ще навлезе всеобщо в България, Европа и света и ще промени забележителна част от живота ни. По-рано през днешния ден българският оператор А1 показва в столичния Mall of Sofia една от най-значимите способи, по които мобилната мрежа от последващо потомство ще подкрепи промишлеността.

Съвместно с китайската софтуерна компания ZTE, операторът показва 5G робот, който се ръководи от човек, чрез специфични датчици и 5G мрежа. Любопитното бе, че това бе и първата в България и втора в Европа проява на независима (standalone) 5G мрежа, която не употребява за " гръбнак " 4G мрежата.

Според настоящата архитектура операторите могат да избират от два вида мрежи: смесена (Non-standalone - NSA) и независима (standalone - SA). NSA мрежите разрешават бързо разрастване на 5G мрежа, която може да поддържа съществуващите на пазара 5G устройства и да предлага високи скорости.

Тя дава опция на телекомите да употребяват съществуващите си 4G мрежи, а не да построяват напълно нова 5G такава. Въпреки това дълготрайното развиване на 5G мрежите и внедряването им в сфери като автоматизацията изисква потреблението на независима или SA мрежа, обясниха от телекома.

Именно SA мрежите ще разпрострат цялостния капацитет на 5G. За разлика от NSA, те разрешават основаването на обособени логичен сечения, с които могат да се осъществят разнообразни видове услуги със съответните качествени параметри. Това ще докара до икономисване на време и разноски както за бизнеса, по този начин и за крайния консуматор.

Самият робот се управлява от разстояние посредством 5G SA мрежа. Роботът се ръководи от човек, който носи датчици на ръцете си и посредством тях управлява дейностите на ръцете и пръстите на робота. 5G свързаността разрешава роботът да възпроизвежда дейностите на индивида в рамките от 6 до 10 милисекунди или съвсем 5 пъти по-бързо спрямо опциите на 4G и Wi-Fi мрежите. Подобни роботи могат да бъдат употребявани в редица промишлености или тук-там, на които има заплаха за живота на човек.

Роботът ще стои в магазина на А1 в Mall of Sofia пет дни - до 23 декември.

Красимир Петров, шеф " Конвергентна мрежа и услуги " в А1, уточни още, че компанията е подготвена да пусне 5G услуги незабавно, откакто придобие нужните честоти. Към момента няма оповестена дата за търговете. Очаква се въвеждането на 5G у нас да коства към 800 милиона лв. на трите оператора. Именно опциите на идващото потомство мрежа за бизнеса ще оказват помощ на операторите да възстановят разноските си.
 България ще предложи 5G честоти до юни
България ще предложи 5G честоти до юни

Инвестициите ще бъдат към 800 милиона лв. през идващите три-четири години, пресмята Reuters
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР