5G мрежите и телефоните започнаха да навлизат в ежедневието ни

...
5G мрежите и телефоните започнаха да навлизат в ежедневието ни
Коментари Харесай

10 неща, които 5G може да прави, а 4G не. Ще се преобърне ли животът ни?

5G мрежите и телефоните започнаха да навлизат в всекидневието ни с лек, само че непрекъснат ритъм. Следващото потомство мобилна технология ще ни обезпечи по-бърза скорост на изтегляне, по-гладко лъчение и още доста. Предимствата обаче не се изчерпват единствено със скоростта. Ще има нови благоприятни условия за приложимост, които до в този момент не бяха вероятни или практични с 4G.
8K видео лъчение


Стриймването на 4K видео не е нещо, което доста хора вършат през 4G. С идването на петото потомство мрежи ще можем да излъчваме наличие в 8K резолюция, без да чакаме буфериране. По-високата скорост разрешава за еднакъв интервал от време да се трансферира повече информация. Излъчваме с по-високо качество, без смяна в прекарването за крайния потребител. Все още телефоните и тв приемниците не могат да се възползват от тази опция, само че към този момент имаме поръчки това да се промени доста скоро.
Огромни мигновени изтегляния
Ще усетим усъвършенстване освен в излъчването на наличие, само че и в самото му евакуиране. Да, това е допустимо в този момент с 3G и 4G, само че доста по-бавно. Тук скокът в скоростта ще е огромен и се чака това да разреши на разработчиците да оферират по-комплексни приложения и игри – по-добри графики, повече функционалности. Със сигурност ще имаме потребност от много място за предпазване.
Високо качество на онлайн гейминг без лаг
Често изпитваме усложнения в онлайн играта през мобилно устройство. Тук казусът е не толкоз скоростта, колкото забавянето. Латентността е времето, за което мрежата дава отговор на нашата поръчка. При 5G се чака сензитивно усъвършенстване. Това ще промени възприемането на подадените команди. Разработчиците на мобилните заглавия към този момент ще могат да се стремят към конзолно качество. Да не приказваме, че може да се появи и наличен стрийминг на игри от облачни услуги. За информация – Гугъл Stadia.
VR гейминг
Ето тук идва забавната част със stream услугите за игри. Когато изчисленията се правят на облака, това отваря нови благоприятни условия. Очакванията са за игри, които ще надминат показаното от Гугъл Daydream, може би даже и от PlayStation VR. И всичко това ще е в ръцете ни, на всички места и когато и да е.
Live stream на събития във VR
Това не е изцяло нова идея, само че всичко е на доста пробно равнище. 5G ще разреши да сложим шлема си и да отидем на всяко едно място, където пожелаем – даже то да е в действителността. Приложимо е за спортни събития, концерти, културни мероприятия и други.
Телевизионна гражданска война
В момента малките екрани са лимитирани от по-ниските скорости за трансфер и потребността от солидно съоръжение на терен. Новите мрежи може да разрешат оборудването да стане по-портативно и да работи на по-големи дистанции. Така да вземем за пример ще можем да гледаме освен най-големите футболни срещи, а всички такива. Това от своя страна ще ускори конкуренцията с on-demand услугите, които сега се издигат и завземат пазара.
Холографски позвънявания


Видео позвъняванията са нещо забавно, само че какво в случай че можем да използваме холограми? Vodafone към този момент има сполучливи проби чрез 5G. Ясно е, че се употребяват и други технологии, само че това ни доближава към деня, в който ще можем да се намираме в една стая с всеки човек на планетата.
Засилена усъвършенствана действителност


Подобряването на действителността чрез технологии е нещо, което се случва в последните години, само че към момента е на ранен стадий. Сега това може да се промени. Новите скорости и по-ниската инертност ще разрешат да се работи с огромни неща като билборди, които да виждаме през очилата си или стъклото на колата. Друга концепция е за навигация върху пътя, когато го гледаме през мъдро стъкло.
Автономни транспортни средства за всеобща приложимост
Много специалисти считат, че 5G е един от ключовете към налагането на самоуправляващите се коли. Новият стандарт ще разреши задоволително бързо изпращане и приемане на информация сред коли, пътища и останалите детайли от средата.

Така както натискаме ключа на лампата и тя светва незабавно, би трябвало да реагират самостоятелните коли. Ако нещо стане, машината би трябвало да спре незабавно. Високата периодичност на сигнала ще е от огромна изгода.
По-умни домове и градове
IoT ще се възползва най-вече от скоростта и нараствания трафик. Ще можем да преминем на по-високо равнище от умни светлини и термостати в дома си. 5G може да се употребява за планове, които наблюдават замърсяване, трафик, пешеходен поток, потреблението на сила и още доста – в действително време.

От своя страна това ще направи разходването на запаси по-ефективно, разноските ще паднат. Като образец можем да посочим уличните лампи, които ще могат да се затъмняват, когато няма никой в близост. Това е един метод градската среда да стане по-чиста и по-зелена.
Заключение
И в този момент си мислим, че светът е обвързван, само че май не сме видели нищо. Вероятно има още безчет други приложения на 5G, за които още не сме помисляли. Надпреварата в сферата наподобява не е просто, с цел да се продава нова и по-скъпа мрежова техника, или с цел да се печелят повече пари от клиентите на телекомите. Който води парада при мобилната съгласуваност, ще има пряк принос за това по какъв начин ще се промени методът ни на живот.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР