59 години след убийството, Джон Кенеди продължава да е интересен

...
59 години след убийството, Джон Кенеди продължава да е интересен
Коментари Харесай

Джон Кенеди: амбиция, болка, живот на обороти

59 години след убийството, Джон Кенеди продължава да е забавен за хроникьори, историци и пресата. Най-младият президент на Съединени американски щати страда от разнообразни заболявания съвсем през целия си живот. Това го принуждава да взима до осем разнообразни медикаменти дневно, в това число обезболяващи, сънотворни и стимуланти.

Особено тежки са последните осем години от живота му. Данните са на американския историк Робърт Далик, който получава достъп до документи, даващи подробна информация какви лекарства е взимал 35-ият президент на Съединени американски щати.
Инжекции преди всяка обществена изява
Далик и лекарят Джефри Келман стигат до извода, че Кенеди страда от остри хронични болести, провокирани от остеопороза, засегнала гърба му. За да приглуши болката, президентът приема всеки ден лекарства на основата на кодеин, демерол и метадон. Преди обществени изяви лекарите му слагат по 7 – 8 обезболяващи инжекции. Болките са толкоз мощни, че той не е в положение да си обуе самичък чорап или обувка на левия крайник.

Президентът страда също по този начин от колит, цистит и Адисонова болест, която води до хормонална непълнота и се демонстрира в неприятна работа на бъбреците.

През годините на неговото ръководство за здравословните проблеми на Кенеди се знае единствено, че получава пристъпи на радикулит. Документите, попаднали в ръцете на Далик, обаче демонстрират, че по време на Карибската рецесия през 1962 година, с изключение на обезболяващи, президентът би трябвало да приема стимуланти, медикаменти против бодърствуване, както и хидрокортизон и тестостерон. 
Болки от ранно детство
Като дребен Джон е болнаво дете. Роден е с недостатък в гръбначния дирек и още в ранна възраст изпитва болки в гърба, поради което би трябвало да носи корсет. Тъй като левият му крайник е по-къс, цялостен живот носи обувки по поръчка. Семейство Кенеди пази в дълбока загадка тези болести до последно, с цел да не бъдат обект на изнудвания и злоупотреби.

Джон приключва Харвард, а през Втората международна война като флотски офицер демонстрира същински подвиг. Торпедният катер под негово командване е ударен от японски миноносец покрай Соломоновите острови. Двама моряци умират, а Кенеди и още 10 души плуват 15 часа до най-близкия бряг. Всички вестници разгласяват фотоси на Джон в офицерска униформа и репортажи за неговия подвиг. Какво по-добро начало на политическа кариера? 
Живот на бързи обороти
Публична загадка е, че Кенеди е неотразим и неутолим в плътските удоволствия. Живее на бързи обороти, пробва се да получи всичко от живота, може би тъй като заболяванията стесняват непрекъснато вероятностите пред него.

На 31-годишна възраст Кенеди получава неочаквана рецесия – температурата му се подвига внезапно, кръвното му спада, стартира да повръща, има мощни болки в корема. Лекарите слагат диагноза – заболяването на Адисон.

Не е изключено тя да се е развила доста преди да бъде сложена диагнозата. Още от детството си Джон страда от мощни алергии: от прахуляк, кучета и коне. Често има алергична хрема, зачервявания по кожата, възпаления на лимфните жлези. Периодично получава астматични пристъпи и стомашни разстройства. Въпреки отличния вкус, на млади години Кенеди е доста слаб. Характерни признаци на адисоновата болест са хронична отмалялост и загуба на тегло.
Лекари му дават година живот
След като е диагностициран, лекарите дават на Кенеди не повече от година живот. При заболяването на Адисон се нарушава функционалността на надбъбречните жлези, а по това време този развой се счита за необратим. Надбъбречните жлези последователно се унищожават, имунната система отслабва дотам, че пациентът става безсилен пред всяка зараза.

Кенеди взема решение да се бори. И ориста му се усмихва още веднъж: стартират да лекуват сполучливо заболяването на Адисон с дезоксикортикостерон ацетат (гранулите на Док).

Препаратът се вградил във тип на гранули в мускулите на бедрото и гърба, а гранулите се сменяли на всеки 2 – 3 месеца. Все отново през 50-те години диагнозата адисонова болест значи неизбежност. Тя можела да сложи кръст на политическата кариера на бъдещия президент и по тази причина била защитавана в загадка. Цялата здравна документи на Джон била строго засекретена.

Баща му Джоузеф Кенеди купува цели партиди от рядкото лекарство и ги съхранява в сейфовете на разнообразни банки, с цел да може синът му да има разполагаем препарата по време на обиколките си в страната. Скоро стартира производството на хидрокортизон, който се ползва дружно с гранулите на Док. Кенеди се усеща здрав и изпълнен с сила. Благодарение на хормоналната терапия наддава на тегло и става още по-привлекателен.
Безсънни нощи поради болките
Следващият стадий в политическата кариера на Джон Кенеди е сенаторското място. По време на обиколките на всички градове на Масачузетс обаче болките в гърба се връщат и той ги облекчава с горещи вани. Налага му се да прибягва до помощта на секретарката си, тъй като не може да се наведе да вдигне падналата от бюрото му химикалка. Ползва патерици, когато е самичък в кабинета си и ги прибира при визити. По цели нощи не може да заспи от болки.

Лекарите му оферират интервенция, само че възможностите да я преживее са 50 на 50. Освен това възобновяване е мъчно поради адисоновата болест, която понижава устойчивостта на организма към инфекции. Близките на Кенеди се пробват да го разубедят, само че той взема решение, че избира гибелта пред живота с патерици.

Операцията, по време на която вграждат в гърба му сребърна пластинка, продължава 3 часа. В архива на Американската здравна асоциация интервенцията е разказана като „ Случай № 3: пациент с незадоволителна функционалност на надбъбречните жлези в резултат на заболяването на Адисон е опериран по негово гледище “.
Грижите на Джаки
Минава време без видимо усъвършенстване. Всяка заран Жаклин Кенеди обработва гнойната рана на гърба на брачна половинка си. Той понася болката с усмивка и в никакъв случай не пропуща да се пошегува по всякакви мотиви – дали с болничните порядки, или със личното си страдалчество.

След няколко месеца Кенеди се взема решение на втора интервенция. Този път сменят сребърната пластинка с костен трансплант и той се избавя от болките, въпреки и не изцяло. Джон се завръща в Сената в положително здраве.
Когато характерът срещне упоритостта
Болестта на Джон не съумява да попречи на нито една негова упоритост. Той става най-младият президент в историята на Съединени американски щати, раждат му се наследник и щерка, има спекулация с Мерилин Монро... До изстрела в Далас на 22 ноември 1963 година С трагичната си крах Кенеди остава в историята като победител. Несъмнено е имал забележителна воля, темперамент и упоритост!

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР