580 килограма пластмаса са извадени от река Банщица, която е

...
580 килограма пластмаса са извадени от река Банщица, която е
Коментари Харесай

„Реката не е сметище“: Извадиха 580 кг пластмаса от река Банщица

580 кг пластмаса са извадени от река Банщица, която е приток на Струма, при кюстендилското село Ябълково. Те са били сортирани на ръка от шест индивида за три часа, след което са извозени за преработване.

Зад зелената акция стои екипът на „ Чиста Струма “, който на 18 юни провежда благотворително тичане. Таксите за присъединяване в събитието бяха ориентирани за към идеята на сдружението. Тогава бяха събрани 3500 лв., а дребна част от тях е ориентирана и към последната акция – за почистването на река Банщица.

Партньори са bTV Media Group

Освен материалната поддръжка, която беше получена тогава, събитието даде публичност и за екологичния проблем, а участниците по трасето бягаха с мисъл за природата.

Зад сдружението „ Чиста Струма “ стоят доброволци, които стартират да събират боклуците по брега на реката при село Долна Гращица в свободното си време. Постепенно от ден на ден и повече хора се увличат в идеята им и стартират да се интересуват и да оказват помощ.

Във времето от " Чиста Струма " провеждат разнообразни акции и вършат къси филмчета за почистването на реката и боклуците, които се вадят от нея. 

„ Вече работим с всички институции, с доста хора на място. Няма да спрем, до момента в който не почистим всичко и не спрем замърсяването. Искаме и да описваме по какъв начин една нечиста река може да бъде избавена и по какъв начин това зависи единствено от силата на хората. Пък нека вдъхновим и други хора на други реки да работят “, споделят от екипа на сдружението.

През юни са подадени и документите за оборудване за хващане и отклоняване на боклуци, което ще " почиства " от време на време река Банщица край Кюстендил.

„ Тъй като планът е казус за страната ни, процедурата е много по-сложна в сравнение с чакахме. Наложи се да подготвим документи като за градеж на язовирна стена, въпреки оборудването ни да е проектирано като доста семпло. Знаем, че ще е и доста дейно, по тази причина се надяваме на позитивна резолюция от виновните институции и пуск през тази есен “, споделят от сдружението.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР