58-годинишна приемна майка отива на съд за три престъпления -

...
58-годинишна приемна майка отива на съд за три престъпления -
Коментари Харесай

Съдят приемна майка, изтезавала повереното й дете

58-годинишна приемна майка отива на съд за три закононарушения - закана за ликвидиране, нанасяне на телесни повреди и изтезания на повереното й дете.

Жената е минала курс за професионален приемен родител и е била одобрена за подобен от Социално подпомагане-Враца, оповестиха от държавното обвиняване.

През юли 2017 година в фамилията й било настанено 10-годишно момче. Тя му купила облекла, предоставила настрана легло.

В следствие тя почнала да разпорежда на детето разнообразни задания - плевене на градина, сцепване на дърва, бране на ягоди. В продължение на месеци то ги изпълнявало. В деня, в който момчето декларирало, че към този момент няма да прави сходна работа, дамата го блъснала и го изпратила да стои в стаята. Казала му, че няма да получи храна.

Тя траяла четири години да удря детето, да го тормози, да го наскърбява и заплашва, нормално поради отвод да извърши настояванията й или непросветен добре урок.

В началото на юни 2021 година дамата упражнила физическо принуждение над момчето, тъй като взело слушалките на сина й. Инцидентът толкоз доста я ядосал, че го обсипала с удари с дървена ръкохватка от метла по цялото тяло. След като дръжката се счупила, тя предиздвикала детето да излезе на двора и да стои с вдигнати ръце до стената. По-късно му дала да яде чорба и го предизвестила, че това му е за последно. Същата вечер му нанесла побой с точилка и пострадвания с нож в китката, гърдите и бедрото. После предиздвикала момчето да притиска тениска към раните, с цел да спре кървенето.

През нощта детето се събудило с вързани зад тила ръце. Приемната майка му поставила чувал на главата, издърпала го от леглото и му заповядала да върви с нея. Казала му, че ще го изхвърли в реката, няма да остане жив и ще почине. В един миг се отказала от това и развързала детето.

На сутринта дамата още веднъж блъснала момчето и му споделила да се маха, тъй като " не може да го гледа ".

То отишло на учебно заведение със синини по цялото тяло, с голям брой рани от нож и уплашено за живота. Притеснен от положението му, учителят му го питал какво се е случило. Първоначално детето плачело и не желало да споделя, само че след това разказало за жестокото отношение на приемния родител към него. Момчето икономисало детайлности от боязън да не бъде убито.

Незабавно били известени шефът на учебното заведение и обществените служби. Детето било ориентирано към център за настаняване от фамилен вид и прегледано от правосъден доктор.

Учителите на момчето го дефинират като непретенциозно, свито, неконфликтно дете, доста притеснително и уплашено.

Сега то е възпитаник в 8-ми клас. Педагозите споделят, че очевидно е преодоляло психическата контузия, умерено е и не основава никакви проблеми.

За някогашната му приемна майка следва наказателно дело.

След като прокуратурата оповести информацията за унизеното дете, Националната асоциация за приемна грижа излезе с позиция по случая. От организацията декларират, че отговорността за закононарушенията в приемната грижа е споделена - както на приемния родител, направил закононарушението против детето, по този начин и на експертите и обществените служащи, които са виновни за образованието, утвърждението на приемния родител, за контрола на грижите в приемното семейство. От асоциацията допълват, че в съответния случай за прикриването на истината и за траялото близо 4 години принуждение над детето са отговорни също съседите, персоналния доктор на момчето, учебното заведение и всеки, който е подозирал за жестокостите.

" Безспорен факт е, че приемната грижа е една от най-контролираните ограничения за протекция на децата у нас. Ако се следват разпоредбите, приемните родители би трябвало да са добре проучени, в това число и фамилната им история и уменията им да са родители, да са изследвани в детайли претекстовете им да са приемни родители, както и да са оценени и оценени уменията и компетенциите им да се грижат за непознати деца. В рамките на настаняването на детето и пребиваването му в приемното семейство следва да се организират ежемесечни визити от обществени служащи и да се документира документално развиването на детето ", се споделя в позицията. От асоциацията означават, че всяка година приемния родител минава през развой на оценка от страна на обществени служащи, която се утвърждава от регионална комисия по приемна грижа, както и през самостоятелни срещи с външни експерти, с които разисква компликациите в работата си.

" За нас, приемните родители, е необяснимо по какъв начин за четири години, в които детето е било настанено в приемното семейство, обществените служащи не са открили, че детето е обект на редовно принуждение, свирепост и корист. Необяснимо е и по какъв начин приемният родител е минал процеса на оценка и утвърждение за приемен родител, както и по какъв начин е имал позитивни оценки за работата му в своите годишни отчети ", разясняват от Националната асоциация за приемна грижа.

От организацията акцентират, че приемните родители от години са обект на публично неодобрение и случаи като този основават неправилното усещане, че всички те са насилници или вършат това " поради парите ".  " Факт е, обаче, че стотици приемни деца са в любящи приемни фамилии, които им дават сигурност и грижа и ги трансформират в качествени персони ", се показва в позицията.

Националната асоциация за приемна грижа упорства виновните институции и прокуратурата да потърсят отговорност за професионалното несправяне и за небрежността с изключение на на приемния родител, и на обществените служащи, виновни за случая. " Време е отговорността да бъде солидарна, тъй като и двете страни имат присъединяване в унищожения детски живот. Също по този начин подсещаме, че в обществената система и закрилата на децата развиването от години е в застой, както и че се отсрочват решителните дейности, които да трансформират метода към децата в риск и техните фамилии. Докато системата за протекция на детето " документира ", " санкционира " и управлява, а орисите на децата са на хартия, сходни случаи ще бъдат ежедневие ", акцентират от асоциацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР